Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 2-Jan-2009 07:10 Email | Share | Bookmark
Happy Moment II

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Salam...

Masih lagi dengan cerita2 semasa aku bercuti di kampong.. Gambar campur2... masuk sekali harung jerlah yer..

Kisah Ubi Keling

Pernah tengok ubi ni tak? Ubi ni kami gelar ubi keling. Tak pasti ler negeri lain kot ada nama lain.. Aku kirim ma beli di Dungun masa dia balik T'ganu sebab ada kenduri kahwin sepupu aku. Tapi oleh kerana ma takut ubi tu rosak sebab aku nak blk kg lambat lagi masa tu.. & kebetulan plak Sujah bercuti lama di Dungun.. so ma pesan kat Sujah minta dia belikan.. so aritu sebelum aku blk Keratong.. pegi umah Sujah utk ambil ubi keling yg Sujah beli kat sana.. pusing2 ubi ni yer.. dari Dungun pegi ke PJ dulu.. pastu dibawa pulak ke Keratong.. hehehe.. sampai Keratong.. tamatlah riwayat ubi ni kami kerjakan.. ma kirim Sujah beli 2 kg.. Rupanya Sujah beli kat KT.. regenya lebih mahal berbanding Dungun.. kat KT 1kg = RM6.00. Sedangkan kat Pasar Dungun baru RM3.50 ~ RM5.00 bergantung pd saiz isinya. Mungkin sebab KT dah popular & jd tumpuan pelancong.. semua barang pun jd mahal.. lain kali harus ingat.. nak beli apa.. cari je kat pasar Dungun tuu..


Ni gambar dah siap rebus & dikopek kulitnya...


Separuh (1kg) kami makan gitu jer digaul dengan kelapa parut + garam & gula.. sedappppp Sebenarnya.. bukan aku sorang jer yg ngidam benda ni.. hubby aku rupanya dah lama cari2 kat pasar PJ ni.. tp takde org jual...


Dan separuh lagi.. Angah buat pengat... pun sodappp


Kebun Ma Tak Berapa Menjadi ~ Tanah Keras

Ini plak sayur2 yg ma tanam belakang rumah tu... aku ingatkan dah besar2 & subur2... tengok2.. masih macam sama yg dulu juga... ma kata tanah kat belakang rumah tu keras sangat.. akar sayur takleh pegi jauh.. memang tak boleh nak banding dengan sayur2 masa ma berkebun dgn arwah ayah dulu... Tp kira oklah juga sebab dpt jugalah hasilnya walaupun pokoknya tak subur.. ini pun baru2 je belajar berbuah..



Dee & Tasha dengan Projek Wau

Ini pulak aktiviti Dee dengan org rumahnya Tasha... Dee cuti hari tu.. dari t'hari sampai petang dia kerja buat menatang ni.. masa tu aku & hubby sibuk nak gi kenduri kawin adik kawan hubby.. so tak sempat nak buat liputan masa dia mula2 meraut buluh tu.. aku balik2 dari kenduri tengok2 dah siap dah wau yg dorang dok buat tuu... tinggal kerja2 akhir menampal & menghias ajer... layan jelah ekk..

Masa ni Tasya tak sedar aku masuk bilik dia utk ambik gambar.. bila nampak aku pegang kamera terkejut dia..


Ala.. rilek arr Cha... sambung arr buat keje awak.. Ok.. inilah kerja2 terakhir menghias wau..


Mengimbau Permainan Zaman Kanak-Kanak

Ini lagi satu xtvt paling seronok masa kat kg aritu.. Macam tak percaya jer mak2 budak & bapak2 budak ni main benda ni.. Ni gara2 nak mengeluarkan peluh.. so masing2 cari idea nak main apa.. Last2.. angah ajak main baling tin sebab rindu dengan permainan zaman kanak2 dulu... kalau aku tak boyot dengan aku sekali pun nak join jugakk.. Tp oleh kerana tengah mcm ni.. tengok org lain main ajelahh... Kelakar betul.. tapi memang betul boleh keluar peluh main menatang ni.. masing2 berpeluh2.. apa taknya.. masing2 berlari tak hingat takut kena baling dengan selipar.. Dini, Ayu & Ida pun join sama.. saja nak ajar diaorang permainan budak kampong dulu2... Yang kelakar.. lepas main ni.. malamnya.. masing2 bergaduh sakit betis
Tengoklah gaya aman membaling selipar.. Dini tengah menyusun tin


Abby dlm cubaan utk menyusun tin sambil memerhati gerak geri pihak lawan.. Haziq plak tukang sibukk...


Angah sedang membaling selipar ke pihak lawan.. sampai ke jalan pihak lawan lari...takut beb..!!

Habis sudah sesi main2...

Makan-Makan Chicken Chop

Sekarang ni sesi makan2 plak.. aku diminta oleh Abby utk buat chicken chop.. Abby skrg ni pun macam aku jugak.. tengah peknen 5 bulan anak sulung setelah hampir setahun menungguu... permintaan org peknen.. kenalah turutkan juga... katanya dah makan kat kedai.. tp tak sedap mcm yg kaklong buat dulu... So kenalah cari bahan2nya dulu.. kebetulan hubby nak pegi Segamat ada hal sikit.. suruh dia pegi beli bahan2 utk masak2 tu sekali dengan Aman (suami Abby).. so malamnya.. aku pun kayuh ler pelan2 buat chicken chop ni.. takper.. buat keje ramai2.. kejap jer siapnyer..

Dah hampir siap pun set chicken chop ni... Sorang sepinggan jangan rebut2.. Haziq, Adam & Betty tak termasuk yer.. ni mak masing2 kena suapkanlaa...


Haziq tu muka kesian jer.. padahal dah berapa kali cilok fun fries dlm pinggan tu... Yg goreng ektra habis dah kena pulun..


Kami berkelah kat luar jer... sambil hirup angin malam...



Mak buyung yg mengidam chicken chop kaklong dia.. mkn2 kali ni di sponsor oleh cik abangnya lerrr... aku tukang masak jer


Cik abang makan tak toleh kiri kanan...


Dee ngan gaya tersendirinya.. sebenornya.. hok lelaki (my hubby, Dee & Aman) nak daging.. so utk diaorang bertiga semuanya daging yer... org lain semua ayam... cara masak semua sama jer..


Ok.. ini aku yg punya... gambor tuan tukang buatnya takder yer...
Ok.. sapa2 nak resepi chicken chop ni.. boleh rujuk RESEPINYA DI SINI

Jemput makan semua.................


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net