Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 13-May-2009 04:48 Email | Share | Bookmark
Kuih Sagu a.k.a. Bronok & Gambar2 Alin Pelbagai Rupa...

umur 14 hari
umur 25 hari
umur 30 hari
umur 46 hari.. yahuuuu.. ibu dah abis pantang.. hehehe..
Salam..

Lepas aje pantang.. tangan ni terasa gatal aje nak menggodek kuih & memasak.. nak pula cuti masih berbaki 16 hari (60 hari tolak 44 hari) jadi boleh ler aku masak apa2 tekak terasa nak makan.. kekeke.. teruk sungguh selera org dlm pantang ni (tp sebenornya aku masih pantang lagi makan certain2 makanan.. takut woo operation ni..) Masa dalam pantang tu ma & mertua ada kat rumah.. jadi aku memang rileks habislaa... kerja rumah, masak memasak semua ditanggung beres!! Tambah pula bersalin kali ni operation.. jadi dimanjakan ler sket.. kekeke.. tp ye la.. hanya orang yg pernah kena operation aje yg tau betapa 'sedap' & 'best'nya menanggung sakit selepas kena bedah tuu.. tak macam bersalin biasa.. lepas seminggu sakit jahit kat 'sinun' dah tak terasa dahh.. tapi bersalin operation ni.. sebulan pun masih rasa lagi.. malah sekarang pun kalau disuruh berlari pun aku tak berani lagi.. sakit woo...

Hmm.. sebenarnya.. dlm pantang tu.. aku ada gak ler meng'gatal'kan tangan masak2 & buat kuih. Dengar ma teringin nak makan pasta yg macam dalam iklan tuu.. so aku pun buat ler pasta carbonara khas utk ma & orang2 lain dalam rumah tuu.. aku sendiri takdelah makan apa yg aku masak tu.. sebab ada cendawan kan.. mana orang dalam pantang boleh makann.. Pahtu.. ada sekali tu.. tekak terasa nak makan donut.. (ada ker org dlm pantang makan donut?.. tanya ma.. ma ckp buleh.. aku gasak jelahh ) Aku pun apa lagi.. buat ler donut kentang cakcibur yg gebusss tuu... tapi takdelah aku uli guna tangan.. aku guna mixer ler.. kalau uli pakai tangan mau ler terbetas jahitan (gam) kat perut aku ni.. Tapi tu ler.. org sakit buat kerja.. compang camping jer hasil donut aku tu.. tapi takperlahh.. yg penting sedap!! Pastu ada gak buat kuih kaswi... hohohoo.. kelapa tu kenalah kukus betul2 ye.. kot tak nanti kembung lak perut.. ada org dalam pantang tak makan kelapa or santan.. aku ni bedal jekk.. dah ma kata buleh aku taram jelahh.. Tapi ni cerita dah lebih sebulan pantanglah ye.. kalo baru2 tu idak ler bedal semua tuu..

Oklah.. panjang lak cerita kali ni.. (lunch time nih!) Inilah dia kuih yg aku buat tuu.. ni salah satu kuih2 mudah a.k.a simple a.k.a murah.. tapi yang penting sedapp.. nak sedap lagi makan sejuk2 lepas masuk peti ais.. nyaman jekk tekak.. resepi sempoii... skrg dah tak boleh nak bereksperimen yg susah2.. kang baru setengah jalan buat keje si Alin panggil lakk

Kuih Sagu ni.. kalau kat Trengganu kami panggil Bronok Tengoklah gambar pun blurr aje.. segan kat mertua sebenornya nak ambik gambar kuih ni beria sangat.. kang pelik lak mertua ku ittew

Quote:

KUIH SAGU / BRONOK

Bahan2
3 pot sagu halus (guna pot rice cooker)
15 sudu besar gula pasir
6 ½ pot air
2 helai daun pandan (kalau suka)
Sedikit ibu sirap ros (utk dptkan baunya yg wangi & juga kaler)
Pewarna merah secukupnya (kalau nak guna warna lain.. takyah ler masukkan sirap tadi)
½ biji kelapa parut ~ digaulkan dengan sedikit garam lalu dikukus sebentar

Cara Membuatnya
1. Jerang air bersama daun pandan dalam kuali (yg agak besar) hingga mendidih.
2. Basuh sagu & toskan lalu masukkan sedikit demi sedikit ke dalam air mendidih tadi. Masa masukkan tu lerai2kan sagu agar masaknya nanti sekata & tak berketul2.
3. Kacau sagu dengan api sederhana hingga nampak jernih. Buangkan daun pandan.
4. Tambahkan sirap & pewarna merah secukupnya serta gula pasir tadi.
5. Kacau lagi hingga rata & gula larut.
6. Tuangkan ke dalam loyang & biarkan hingga kuih sejuk.
7. Potong kuih dan golek2kan dalam kelapa parut bergaram tadi.
8. Sedia dihidangkan. Senang jerkan

TIPS : Jangan masukkan gula awal2.. nanti sagu susah nak masak.


Bulan puasa pun ramai yg suka cari kuih ni kat PaRam (Pasar Ramadhan) kann


Cerita Alin Pula
Okehlaa.. sian kat Alin.. ibu dia malas betul ambik gambar dia.. ambik gambar pun kelabu asap jekk maklumlah kamera dapur cap pohon pisang lak tuu... kalo ada kamera canggih cam Azue, Baayah or Zai Kulim tu best gakk

Gambor kelabu pun enterpremkan ajelahh..

Wajah2 Alin yg sering berubah2 rupa..

Alin umur 2 minggu (14 hari).. tidur pun senyummm


Alin umur 25 hari.. yang ni tidur dengan muka masyamm plakk


Alin umur sebulan (30 hari) yg ni baru celik mata tapi muka mcm nak marah kat ibu jekk


Alin umur 46 hari.. yang ni barulah muka senyumm... yelahh.. baru lepas nenen cenyumlah kann


Alhamdulillah.. anak ibu yg ini tak banyak meragam masa dalam pantang.. jarang berjaga malam (nak banding ngan Dini & Haziq dulu), tak pernah lagi menangis beria2 (setakat nangis nak susu tu biasalah kann..) & tak pernah lagi kena kembong perut (mungkin juga sebab guna minyak ramuan rahsia yg acu perkenalkan tuu). Masa kakak Dini & Haziq dulu.. tiap hari kena bagi Gripe Water.. itpun kadang2 kena gak kembung perut. Lately ni pun Alin jarang2 bangun mintak susu.. Sebelum ibu dia tidur antara kul 11.00 pm ~ 12.00 pm dia minum susu.. pastu bangun tak bangun mintak susu dlm kul 5.30 am ~ 6.00 am. (skrg ibu dah ada 'alarm' baru ) Alhamdulillah.. senang ibu nak menjaga Alin..

Sekarang ni.. tiap pagi ibu kena angkut Alin sekali time nak gi kerja.. sebab ibu hantar Alin kat baby sitter yang lama dulu.. Baby sitter yang jaga abang Haziq dulu tuu... tentu ada yg masih ingat ngan Cik Ani kan? Cerita Sedih masa Haziq terpaksa dipisahkan ngan Cik Ani.. Sekarang ni.. Cik Ani dah balik & dah ada kat rumah dia.. Jadi aku ambil keputusan untuk hantar semula Haziq kat Cik Ani & juga baby Alin ni.. Pasal tu pagi2 Alin kena angkut sekali time nak gi kerja.. samalah abang Haziq dulu.. besar dlm kereta jelah anak2 ibu ni.. Sekarang ni.. rutin harian ku dah berubah sikit.. takdelah pagi2 nak terkejar2 kena hantar Dini ke sekolah sebab ayahnya dah bersetuju utk hantar Dini ke sekolah. Jadi aku ada banyak masa waktu pagi utk sediakan sarapan, solat & bersiap2 ke tempat kerja.. Tak perlu ler nak terkejar2 utk keluar awal & pening kepala dengan jem.. Ayahnya naik motor aje hantar kakak Dini.. jadi takdelah merasa jem ker roti ker.. hehehe..

Oklahh.. itu saja cerita utk kali ni.. jumpa di lain siaran insyaAllah


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net