Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 25-May-2009 00:42 Email | Share | Bookmark
Roti Nasi

 
 
Assalamualaikum..

U all sarapan apa pagi ni? Hmm... ada yg makan sandwich, ada yg balun nasi lemak, ada yg makan kuih2 jer.. aku plak makan cekodok ubi kayu... hubby yg teringin nak makan cekodok ubi kayu ni... mula tu aku ingat nak rebus jer ubi kayu yg dia beli.. pastu cicah ngan sambal tumis.. tp hubby request cekodok.. terpaksala buatkan juga.... bancuh2 dari malam.. & sediakan bahan2 utk buat sambal.. kopek bilis & blend cili bawang simpan dlm esbox (mmg cili bawang sentiasa ada dlm esbox... senang nak masak) pagi2 tadi tinggal goreng cekodok ngan buat sambal tumis bilis jer... sodappp

Cekodok Ubi Kayu sarapan kami pagi ni... resepi boleh tengok kat sini


Ini plak.. muffin pandan yg jiran ku Laily bagi minggu lepas... wangiiiiii & rasanya pun sedap.. kata Laily.. ikut resepi dari Kak Rinnchan... aku pun tak try buat sendiri lagi ni.. ada masa bolehlah aku try buat lak.. mekasih Laily..


Oklah.. ni antara eksperimen aku masa aku masih bercuti dulu... punyalah lama... baru nak masuk FP. Nak buat camno.. byk sgt eksperimen aku yg dok tunggu giliran Terpaksa la masukkan one by one

Malu sebenornya nak masukkan gambar roti ni... malu kat kak Rinnchan kita tu.. almaklumlaaa... kak Rinn sekarang dah jadi sifu roti.. Tapi takperlaa... aku baru nak belajar2... jadi ke tak jadi ker.. masukkan ajelah sebab nak simpan resepi & gambar ni sebagai kenangan... Resepi roti nasi ni aku ambil dari blog Mat Gebu. Resepi asal dari Onigiri My Resepi.. Terima kasih utk kedua2nya... mintak izin C&P resepinya yer..

Roti ni.. kami makan dengan butter & jem... lawan lak dengan milo panas.. mmglaa kalah roti bai
Quote:
ROTI NASI
Sumber : Onigiri MyResepi(c&p CMG)

BAHAN-BAHANNYA
250 g tepung roti (high protein flour)
80 g nasi, sejukkan*
100 ml air*
60 ml susu segar*(*dikisar halus)
2 camca besar gula halus
4 g instant yeast (lebih kurang 1 ½ tspn)
20 g mentega
1 camca teh garam halus
1 camca besar air suam


CARA MEMBUATNYA
1. Satukan air suam dengan instant yeast dan 1/2 camca teh gula (dambil dari 2 camca besar gula halus tadi). Biar sehingga yeast aktif, nampak berbuih2...
2. Letak tepung dalan bekas besar, masukkan garam dan gaul rata. Buat lubang dibahagian tengah tepung dan tuang nasi yang dikisar dan juga yeast tadi. Gaul rata hingga menjadi doh, masukkan mentega dan uli hingga menjadi doh yang lembut dan anjal. Bulat2 kan dan tutup dengan kitchen towel bersih dan biar 1 jam hingga doh naik. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan diatas ke dalam bread maker dan pilih setting untuk doh, tekan "on" dan tunggu hingga siap.
3. Tumbuk doh untuk membuang udara dan leperkan, gulung seperti swiss roll, kemudian gulung sekali lagi sehingga menjadi bentuk loaf. Masukkan dalam tin dan biar naik sekali lagi
4. Bakar pada suhu 190C selama 20- 25 minit mengikut oven masing2. Sapu mentega atas permukaan roti sejurus dikeluarkan dari oven.




Itu saja untuk hari ni.. nanti masuk resepi lain lak yerr Terima kasih sudi bertandang ke sini..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net