Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 10-Jun-2009 03:16 Email | Share | Bookmark
Anak2 Naik Lori; Kailan Ikan Masin & Ayam Goreng Halia Biji Sawi

 
 
 
Salam...

Masih berkisar apa yg berlaku masa kat kampong baru2 ni.. hehehe saja je wat kenang-kenangan aku & anak2 nanti... (viewer jangan boring lakk yer )

Entry kali ni mcm kelakar+poyo sket... hehehe.. tapi bagi aku.. ada kenangan & keseronokan tersendiri buat anak2 aku yg jarang2 mengalamai pengalaman mcm ni... Al-kisah.. poksu Dee (adik bongsu aku) bawak balik lori kerjanya (Risda Fleet) ke rumah.. Dia baru balik dari hantar minyak di Kuantan. Bila dia tau kakak2nya ada balik.. mlm tu terus dia singgah rumah dulu sekali ngan lorinyalahh.. Biasa dia terus blk ke tempat kerjanya utk hantar lori & blk rumah dengan van yg dia tinggalkan kat opis tempat keje dia tu sebelum blk rumah... dah anak bininya nunggu kat rumah kann.. tapi mlm tu dia singgah rumah ma dulu sebab nak ajak hubby aku kengkunun temankan dia blk rumah jemput isteri (Tasya) & anaknya (Aina).. (mlm tu dorang tidur rumah.. so sumer 4 beradik berkumpul kat rumah ma mlm tu...) Anak2 aku (kecuali Alin ) ngan anak2 kakngah apalagiiiii.. punyalah teruja dorang nak ikut naik lori sama.... tengok jelah kegembiraan anak2 aku & anak2 kakngah bila dpt naik lori ni.. Dari umah ma nak gi rumah Dee agak jauh gakla.. (lalu jalan besar Segamat ~ Kuantan tuhh) puaslah anak2 merasa macamana pengalaman naik lori besor tuu.... (agaknya kalau aku takde anak kecik.. mau aku sekali pun nak ikut sama... )

Aku amik gambor ni Dee cakap alaaa kaklong ni.. buat malu je ambik gambor lori buruk ni.. heheheeh.. alaaa.. biarlah buruk pun.. janji kaklong boleh jadikan kenangan & masukkan kat FP


Keesokkannya pulak.. hari cuti keputeraan Agong.. Dee pun cuti jugalah.. tp dia kena gi hantar basuh lori kat Segamat.. Dee ajak hubby aku ikut sekali.. anak bujang aku pun sibuk ler nak ikut sama.... kalau ikutkan budak2 lain pun nak ikut sama.. tp ramai2 nak jalan jauh tak bolehlah kann.. lagipun takut budak2 tu boring nunggu lama nak basuh lori.. bukan basuh kereta... basuh lori sekali kepala ngan tangki minyaknya tu... mau berjam2 nak siap Rupanya2.. tempat cuci lori kat Segamat tutuplah pulak.. dah cuti kann... kenalah pegi sampai Labis.... punyalah jauh.. pastu siap basuh lori.. pegi makan2 kat Ca'ah plak.. amboii berjalan sakan nampakkk!! Tasya pun ikut sama sebab Abby kirim dorang beli barang2 keperluan baby... oleh sebab dorang pegi dengan lori.. so Dee berenti shopping kat Livana ajelah.. sebab kat situ ada parking besar utk lori.. takleh ler nak berenti shopping kat dlm bandar mcm kat Billion ker, kat UpWell ker... (ehh.. betul ke fakta yg aku bagi ni.. hehe.. sebab aku tak ikut pun masa tu.. dgr2 citer dari dorang aje kalau ada orang Segamat baca entry aku ni.. bolehlah sahkan pasal Livana tuu.. )

Haziq bukan main seronok lagi dpt ikut... siap babai2 lagi kat aku.. pastu berjalan kegembiraan menuju ke lorii..


Okeylah.. kali ni masuk gambor sikit jer.. nnt sambung lagi okehh.. (t.kasih kak Mariam sebab sudi jd pengunjung setia & sentiasa tertunggu2 entry terbaru dari MaDiHaA yer terharu sgt tauu... )

Okey... bab masak2 lak ye... utk resepi kali ni.. nak share lauk pauklah pulakk.. asyik masuk gambar2 kuih jer... lama dah rasanya aku tak share resepi lauk... yelahh.. lauk2 ulangan je yg biasa dimasak.. kali ni ada ler sikit lauk yg belum masuk lagi resepi dlm FP aku ni... cubalah ye.. mmg sedap masakan ayam tuu walaupun simple je cara masaknya.. & kailan ikan masin tu pulak.. memang feberet aku tuu.. kalau mkn kat luor sayur tu mmg wajib di order

Quote:
KAILAN IKAN MASIN
Sumber : C&P dari FP Jasmeen (TQ... )

Bahan2
Kailan 3 ringgit (2 ikat daaa.. - potong2 & bersihkan)
1 Labu bawang besar - Hiris nipis
5 biji cili padi - ketuk jer
2 ulas bawang putih - ketuk kasik pecah2 jerr
3 hiris ikan tenggiri jeruk
Minyak utk menumis

Caranya
- Panaskan minyak & tumis bawang cili hingga garing.
- Masukkan ikan masin - siat2kan dlm kuali tu.. (ku cincang siap2 b4 masuk dlm kuali)
- Masukkan kailan & sedikit air.
- Rasa dulu br tambah garam sbb ikan jeruk tu dah masin...
- Siap & hidangkan...



Quote:
AYAM GORENG HALIA BIJI SAWI
Sumber : Majalah Rasa Edisi 91

Bahan2
400 gm isi ayam ~ potong kecil & goreng separuh masak lalu ketepikan (resepi asal tak goreng)
3 ulas bawang merah ~ Dihiris
2 ulas bawang putih ~ Dihiris
30 gm halia (ku bubuh dlm 1½ inci) ~ Dihiris & racik halus
5 biji cili kering (MaDiHa tambah sebab suka bila terkunyah cili kering masa mkn nasi ) ~ potong 1 inci & goreng sekejap
2 biji ubi kentang ~ kopek & belah 8 & goreng setengah masak & ketepikan
1 sudu besar kicap cair
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1 sudu kecil biji sawi
1 sudu kecil tepung jagung (bancuh dgn ½ cawan air)
1 cawan air
½ sudu kecil cuka
garam
gula
perasa
minyak untuk menumis

Cara2 Memasak
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 hiris hingga wangi. Masukkan biji sawi & ayam lalu kacau rata.
2. Tambahkan 1 cawan air dan biar ayam agak masak. Masukkan semua bahan2 lain (kecuali cili kering goreng & air tepong jagung).
3. Masukkan air tepong jagung & sesuaikan rasanya. (kalau nampak kering sgt boleh tambah air lagi.. ikut selera suka kering atau berkuah)
4. Akhir sekali masukkan cili kering goreng, kacau2 kejap & siap utk dihidangkan.


SELAMAT MEMASAKK


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net