Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 12-Jun-2009 03:47 Email | Share | Bookmark
Entry Campur2..

 
 
 
 
 
 
 
Salam...

Stop dulu gambar2 masa kat kampong yer... gambar pun dah tak banyak dah.. hehe.. bagi laluan utk entry campur2 ni dulu..

Hari ni aku masukkan lagi gambor2 Alin.. seronok lak masuk gambor2 baby ni.. kalau anak dah besar2 tu mcm dah malas je nak amik gambor dorang.. kekekeke.. (ni kalau kakak Dini & abang Haziq baca mesti kecik ati.. )

Kenangan masa dahi Alin kena geget nyamuk..






Pertanyaan dari pengunjung FP...
Ada pertanyaan dari Alwiera & juga Nurul tak lama dulu.. (sorry ye Nurul..baru nak masukkan gambor minyak ni.. padahal Nurul tanya akak dah lama.. sebelum Nurul keguguran lagi.. maaf ye dik!) Kat sini akak masukkan gambor minyak yang akak maksudkan.. harap dpt membantu adik Alwiera kita & ibu2 atau bakal2 ibu yg akan melahirkan anak... tp akak tak sure kat mana ada jual minyak ni yer... sebabnya akak pun mintak tolong pakcik akak yg belikan.. cuba2 tengok kat kedai2 runcit kot ada yer.. atau mungkin boleh berhubung terus melalui address pd botol tu..

Quote:
alwiera zurawie77@yahoo.com

akak..nak tnya sikit..
td selak2 entry akak yg lepas2..ada terbaca pasal Alin ni tak penah kn kembung perut..
bagusnya mcm tu....
akak sapu minyak apa????
saya tgh pregnant anak ke2..nak jg ambil tahu
sbb anak yg 1st dulu mmg selalu kembung...duk bertahan ngan gripe water je hari2..
tq...


Inilah dia minyak yang akak maksudkan tu ye Alwiera.. minyak ni memang bagus utk sapu kat perut baby.. InsyaAllah baby tak kembung langsung!! (setakat ni laa). Tak perlu lagi bagi baby minum Gripe Water atau sapu minyak Yu Yee (dulu akak guna minyak Yu Yee & bagi baby minum Gripe Water masa Dini & Haziq baby dulu.. itupun kdg tu baby tetap kembong..heheh.. ni nak kena saman nih!.... hehe.. takdelah just nak bezakan betapa bagusnya minyak ramuan rahsia ni.. ) Minyak ni bukan saja baik utk baby.. utk orang tua pun elok.. Cik Ani ckp dia kembong perut sapu minyak ni terus hilang kembong (kalau perut byk angin.. akan selalu kent*t ) Dia guna minyak yang akak bekalkan utk Alin.. siap dia mintak akak belikan pulakk..

Ni nak kena mintak upah ni ngan kompeni minyak ni.. hehehe... sebab dah bagi iklan free kat FP aku..

Oklah.. ni saja nak tunjuk aku punya projek semalam... aku uli donut kentang utk dibuat frozen... buat tak banyak pun.. 2 adunan aje.. tapi jenuh gaklaa nak siap.. maklumlaa.. lepas2 masak, makan bagai barulah boleh uli donut ni.. tengok2 jam dah tunjuk kul 1 pagi daa..

*donut ni actually utk dijual.. aku tumpang Sujah anto kat orang yg amik karipap frozen dia.. so maknanya.. lepas ni aku asyik nguli donut jelahh!! Jangan anak2 semua bulat macam donut sudahh.. cukuplah kakak Dini sorang je yg bulat..

Ok.. bila ibu dia sibuk nguli donut.. tengoklah apa jadi pada babynyaaaa... sampai dah senget benget dah Alin tidur...

Tidur sorang2 je dalam bilik... tak kacau pun ibu dia buat keje... baiknyer lahaii anak ibu ni tauuu...

Ini gambar sarapan bila ye? Entahla aku pun dah lupa.. kekeke.. Yang pasti.. nak perabiskan kacang dhal lebihan buat kari dhal utk makan dengan puri tempohari. Aku buat malam.. paginya barulah goreng.. panas2 lagi.. nyam nyam.. hubby & anak2 suka Tapi aku dah kompius.. yang mana satu wadeh/vadai dan yang mana satu masalodeh??

Quote:
MASALODEH RANGUP
Sumber : Fiza (Resepi Mesra.net) ~ TQ ye Fiza tp maaflah sebab derhaka sket pd resepi

1 kg kacang dal (MaDiHa buat sikit aje.. tak sukat pun.. main agak2 aje )
15 tangkai cili kering (ku gantikan ngan cili hijau + cili padi)
10 ulas bawang merah ~ 2 ulas dikisar 8 ulas dimayang (ku gantikan dengan bwg besar ~ didadu)
2 ulas bawang puteh
1 cm halia
sedikit jintan puteh
sedikit belacan (tak letak.. pantang lagi )
Sedikit air (tak boh air)
sedikit garam
sedikit serbuk perasa ajinomoto
Daun kari ~ dihiris halus
Minyak untuk menggoreng

Quote:
Sebelum digoreng

Cara2nya
1. Kacang dal direndam semalaman. (aku rendam 3 jam aje). Toskan. Kisarkan hingga hancur. (MaDiHa kisar separa hancur.. kisar guna pengisar kering tu yerr.. )
2. Kisar (MaDiHa tumbuk.. sebab takut berair sangat) cili kering (ku ganti cili hijau + cili padi), 2 ulas bawang puteh & 2 ulas bawang merah, halia, ,jintan puteh dan belacan dengan sedikit air.
3. Gaulkan kacang dhal kisar dengan bahan2 kisar/tumbuk tadi dengan daun kari & bawang merah mayang (ku ganti ngan bwg besar dadu). Masukan garam dan serbuk perasa & gaul rata.
4. Ambil sedikit adunan & kepalkan menjadi bentuk leper. Gorengkan hingga garing. Toskan dan sedia untuk dihidang.


SELAMAT MENCUBA


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net