Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 15-Jun-2009 03:51 Email | Share | Bookmark
Flora; Kerapu Bersos Thai & Rich Choc Pudding; Award Red Carpet

 
 
 
 
 
Assalamualaikum...

Hari ni takleh citer panjang.. ni pun update time luch ni... sambil mkn sambil update Oklah.. terus kepada resepi yg nak dikongsikan..

Resepi ikan ni memang sedapppp.. lain dari yang lain.. aku ambil dari blog Ummi.. tak silap Mat Gebu yg empunya resepi.. memang boleh masak lagi pasni.... tapi aku nak tambah cili padi pulak sebab yg masak baru ni tak pedas coz guna cili merah je... so kurang kicklaa coz kami suka yg pedas2 Mujur dilawankan dengan goreng pucuk paku cilipadi... Tapi walaupun lauk ikan tu tak pedas tetap licinnn Terima kasih Mat Gebu & Kak UmmiZaihadi untuk resepi tu yer... saya copy & paste kat FP saya.. mintak halal yer.. tp dah edit sikit2.. (sy masuk blog cik Mat selalu je tak dpt tengok gambar tauu....kenapalah yer )

Quote:
KERAPU BERSOS THAI
(resepi asal guna ikan bawal)
Sumber : Mat Gebu (MaDiHa cilok dari blog UmmiZaihadi)

Bahan2 :-
(Kalau masak 2 ekor macam MaDiHa tu.. kena doublekan resepi kat bwh ni yer )
1 ekor ikan bawal sederhana besar (MaDiHa guna ikan kerapu)
1 batang serai - dititik
1 kuntum bunga kantan - dihiris halus
1 cm lengkuas - dititik
1 cm halia - dititik
3 biji bawang merah - dihiris
2 helai daun limau purut - dihiris halus (MaDiHa koyak2 tak putus daun tu sebab hubby tak suka sgt bau daun limau purut ni.. inikan pulak dah kena hiris halus tu.. kang langsung dia takmo mkn )
2 camca besar sos ikan
1 1/2 camca besar cuka makan
3 biji cili merah * (Kalau nak pedas boleh tambah cili padi )
2 ulas bawang putih *
1 ½ camca besar gula *
(bahan bertanda * ditumbuk lumat)
1 cawan air (MaDiHa tambah)

Cara Memasak:-
1. Ikan yang telah dicuci bersih, digaul dengan garam dan serbuk kunyit, goreng hingga garing. Angkat dan alihkan dalam pinggan.
2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali yang lain, tumis bawang hiris, lengkuas dan halia titik hingga harum.
3. Masukkan bahan tumbuk tadi. Tambah cuka dan sos ikan, gaul rata dan masukkan serai, hirisan daun limau purut dan bunga kantan.
4. Masak sebentar hingga kuah agak pekat dengan api perlahan. (MaDiHa tambah 1 cawan air sebab nak lembutkan bunga kantan tu..) Tak perlu masukkan garam dah. (MaDiHa tambah gak sket garam.. mungkin sebab MaDiha buat agak berkuah )
5. Tuang sos tadi atas ikan yang telah digoreng....emmm memang world!!!!


Aritu nampak dlm FP Mamasya rich choc pudding ni.. balik jer keja.. siap2 segalanya.. malamnya aku terus je godek pudding tu.. sebab kebetulan semua bahan pun ada.. simpan dulu dlm peti ais.. so esoknya tinggal makan jer... memang sedap pudding ni.. kaya rasa coklat.. dah betul sgtla tu dengan namanya.. terima kasih empunya resepi Junjs11 (Myresepi) & juga Mamasya kerna sudi kongsikan resepi best ni yer.. kalau dah sedap cam gini.. kakak Dini order suruh buat lagi.. yelah.. resepi tu dapat satu loyang kecik jer...

Quote:
RICH CHOC PUDDING
Sumber: Myresepi @ junjs11 (ambil dr mamasya fp)

Bahan-bahan ( 1 loyang sederhana besar )
½ cawan serbuk koko*
1 cawan gula
½ cawan susu tepung*
½ sudu teh garam
4 ¼ cawan air (MaDiHa letak 4 ½ cawan)
4 sudu besar tepung jagung*
½ sudu teh esen vanilla
3 sudu besar butter
1 paket serbuk agar2 (10-11gm) (MaDiHa guna agar2 strip jer.. lebih kurang 2/3 dari bungkusan 25gm tu... so resepi kat bawah ni ikut cara yang MaDiHa masak yer )

Cara Membuatnya
1. Basuh agar2 strip. Didihkan 2 ½ cawan air dengan agar2 strip. Biar hingga agar2 larut sambil sesekali dikacau2.
2. Bancuhkan bahan2 bertanda * dengan 2 cawan air (baki air tadi) hingga larut menggunakan whisker kemudian tapiskan ke dalam agar2.
3. Masukkan gula, garam, esen vanila & biar mendidih sambil dikacau2 supaya tak berkerak.
4. Akhir sekali masukkan butter & kacau hingga butter cair & pudding agak pekat (bukan pekat sgt ye )
5. Tuangkan ke dalam loyang yg sesuai & biarkan pudding beku.
6. Untuk lebih sedap lagi.. masukkan loyang yg telah sejuk ke dalam peti ais.. Bila dah betul2 beku bolehlah dipotong2 dan dihidangkan.


Oklah.. habis sudah bab resepi.. meh kita cuci2 mata ngan gambar2 flora pula yer...
Ini antara bunga2 & dedaunan yang sempat aku snap masa kat kampong aritu.. ni sumer pokok2 bunga yang ma tanam kat rumah tu... Masa balik baru ni tak sempat nak pegi rumah adik ku Dee... kalau tak boleh aku snap pokok kobis yg isterinya Tasha tanam kat tepi rumah dorang... sayang betul.. tulahh.. tak sempat nak kemana2 sgt pun aritu.. mungkin len kali laa kot sempat aku snap gambarnya bila aku blk kg lagi.. (kalau sempat balik sebelum dorang harvest lerrr... alaa.. tanam utk makan sendiri jerr.. )

Layan gambar flora ni.. sejuk mata memandang...



Ok.. sebelum terlupa aku nak tepek Award Red Carpet yang aku dapat dari FP Nurul ni... bukan senang nak dapat award ni tauuu... Terima kasih Nurul...


Oklaa.. itu sajalah entry untuk hari ni... jumpa lagi... daaaaaaa (pinjam ayat Baayah jap )


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net