Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 25-Jun-2009 02:48 Email | Share | Bookmark
Kisah Trajedi ~ Marble Cheese Brownies & Chocolate Cheese Ball

 
 
Salamm...

Ada permintaan resepi brownies yang aku buat utk gathering tempohari . Jiran ku Laily berkenan ngan brownies tu.. sempat aku bagi dia rasa sikit aritu Sedap katanya.. Ok Laily.. ni kita share resepinya Kalo rasa cam susah je nak membuatnya.. leh la order jer ngan kita..

Sakan aku buat brownies baru ni... hajat nak buat cheese brownies dah lama dah sebenarnya.. dok terliur tengok kat FP Baayah.. kat FP Jasmeen usah kiralaa.. memang dah selalu tayang yg customer dia order tu.. tp tak terliur sangat sebab tak tunjuk yg kena potong tu.. hehehe.. yg paling terliuqqq bila tengok kat FP Baayah sebab tengok brownies dah kena potong memanglah meleleh dibuatnyerr Kalu tak caya.. tengok sini sure meleleh punya... Tapi tulaa... malas laa pulak kalau setakat nak buat untuk makan kat rumah jer sebab dah tau hubby bukan suka sangat benda2 cam gini.. manis2 ni dia tak berapa nak layan sangat.. so tunggu & bersabar la jugak tunggu nak buat utk gathering baru2 ni.. sebab nanti boleh makan ramai2 syok sikit.. ramai tukang makan.. idak kalu.. aku ngan anak2 je yg makan nanti.. mau lagi tombam aku yg dah sedia kembang nihh dok pulun cheese ajer.. selalu pun dok buat kuih2 manis mesti dok agih2 kat jiran or selalunya kat pengasuh Haziq & Alin laa..

Ok sambung kisah brownis nih.. selain buat utk makan2 1 tray.. aku buat juga satu tray utk order dari sepupu ku Bie.. punyalah bersemangat aku malam tu siapkan 2 tray sekaligus (hari Jumaat malam tu bolehlah aku bereksperimen sbb esoknya Sabtu tak keje ) Tapi utk percubaan yg pertama tu memang tak berapa cun laa.. terhangus sket & topping cheese tu agak lembik gitu.. heheehe.. pastu 2nd time barulah cun sket sbb dah kurangkan gula & tambah sket tepong jagung dlm topping cheese tu (apsal Meen buat cun aje aku tengok.. aku dah ikut resepi sebiji sejebon dah nihh.. heheh.. ada rahsia ker Meen ) Tapi takperlaa.. pandai2 aku kurangkan gula & tambah tepong jagung tu sket.. then barulah ok topping cheese tu.. tak lembik sangat

Nilah rupa brownies utk makan2@gathering & untuk tempahan..


Malam tu..sebab nak selamatkan brownies tu dari dimasuki semut.. aku masukkan kotak brownies tempahan tu dlm plastik & ikat elok2. (ikatannya kat tepi kotak.. bukan kat atas) Manalah tau kot ada semut yg berkenan.. yg dalam bekas tu tak kisahlah sebab ada penutup dia.. elok aje sampai pagi Sabtu tu.. dah pesan ngan Haziq jangan usik barang ibu ni...takdelah dia nak usik2 kotak dlm plastik tu or yg dlm bekas tu.. bila aku tengah nak mandikan Alin.. sekali dengar Dini jeritt "Ibuuuuuuu.. Haziq main brownies ibuuuuuuuuu" Bila aku tengok.. Ya Rabbiiii..... dah di bawaknya kotak tu ke hulu ke hilir pegang tang tangkai plastik tuuuuuu... boleh imagine cemana kotak tu dah jadi mengiring bermakna brownies kat dalam pun dah tonggang langgang la jadinya.... aduhaiiii anakkkk.... gerammmmmm ajerrrr tauu..

Tengok la rupa brownies sebelum & selepas kejadiann


Haddduuuuu.. rasa nak nangisss pun ada... tapi saboorrrr... istighafar banyak2 teringat mujurlah krim cheese ada lagi dlm esbok.. & masa pun ada lagi nak buat.. maka lepas siapkan Alin.. cepat2 godek lagi brownies yang baru utk tempahan sepupu ku ittew... mujurlah bukan orang lain yg order ataupun yg berjanji nak amik sekian2 masa.. kalau tidak mau haru biru jadinya..

So.. nilah dia brownies (tempahan) tray ke 3 yang nampak lebih cun dari yg 1st & yg 2nd.. hehehehe. (perasan sungguh ibu Alin ni )


Quote:
MARBLE CHEESE BROWNIES
Sumber : Cilok dari FP Jasmeen (TQ bebanyakk Meen.. sedap sangat bronis ni.. )
Bahan2 Choc Cake
250gm Butter
1 cwn serbuk koko
3 biji telur - gred B
1½ cwn gula kastor
½ cwn susu cair
1½ cwn tepung gandum
1 sdt Baking powder
1 sdt Soda bikabonat
1 sdt esen vanilla

Bahan2 Lapisan Cheese
250gm Cream Cheese
1 cwn gula kastor (MaDiHa kurangkan jadi 2/3 cawan shj)
1 biji telur - gred B
1 tablespoon tepong jagung (MaDiHa tambah)

Cara :-
1- Cairkan butter - masukkan serbuk koko & kacau rata.
2- Dalam mangkuk lain, pukul telur & gula (guna wisk saja) smpi sebati.
3- Kemudian campurkan dgn bancuhan butter td...kacau smpi sebati.
4- Masukkan susu cair > kacau lagi...
5- Masukkan tepung, BP & SB (kalo rajin ayak dulu) - kacau sehingga sebati & masukkan esen vanila.
6- Panaskan oven (MaDiHa guna 175C)
7- Alas loyang saiz 10" x 10" dgn griss paper (biarkan terjuntai sedikit)
8- Masukkan bancuhan coklat ke dlm loyang...tinggalkan 2-3sdb & masukkan kedlm plastic..(utk buat corak marble)
9- Bakar selama 20min - guna api atas bawah

Sementara tunggu bahan choc. masak sedikit, kita sediakan bahan cheese..
> Pukul cream cheese sehingga gebu.
> Masukkan gula & tepong jagung > pukul lg hingga sebati.
> Masukkan telur > pukul lagi hingga sebati

**Selepas 20 min..keluarkan bahan choc yg separuh masak tadi...tuangkan bahan cheese..ratakan keseluruh atas kek...
**Paipkan baki chocolate atas cheese & lorekkan ikut kreativiti masing2.
**Bakar lg selama 15min atau sehingga cheese masak...



Apa jadi ngan brownies yg dah penyek tuu????

V
V
V
V
V
V
V
V
V

Taraaaaaaa.....
Inilah hasilnya.... telah di'modify' & ku jadikan Chocolate Cheese Ball nampak lebih menarikkan..

Sesiapa yg berkenan nak buat chocolate cheese ball.. ikut aje resepi brownies kat atas tu.. campur jer sekali adunan coklat dengan adunan cheese then bakar hingga masak & kasi lenyek2 then bulat2 kan dan golek2kan dalam choc rice Memang yummy.. lembut, moist & tak berderai.. surelah kan.. sebab ada cheese dalam tuu..

Itu ajelah citer trajedi brownis aku.. hehehehe.. till next entry... thanks to all viewers & visitor kerana tak jemu2 datang menjenguk FP ku yang humble ini... Wassalamm...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net