Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 7-Jul-2009 02:51 Email | Share | Bookmark
Sausage Mix Bun & Mkn Bubur@Restoran Salam Marhabbah, Shah Alam

 
 
 
 
 
 
 
 
Quote:
Ramai yang tanya kayu keramat kat bawah tu sama tak ngan cakoi & lee lin lak tanya sama tak ngan jeneket.. untuk pengetahuan semua... kayu keramat tu sama sekali TAK SAMA ngan cakoi yg biasa terjual tuu.. sebabnya kayu keramat ni agak padat & berat sikit nak dibandingkan dengan cakoi... Cakoi tu rongga2 dia lebih sket & agak ringan gitu.... (sebab cakoi ada guna satu bahan iaitu ALUM) dan dah tentu bila kita gigit tu feel dia lain ler sket dari cakoi..hehehe.. rasa dia lak mungkin ler ada persamaan sikit2 ngan cakoi sebab dia tak manis mcm jeneket.. cuma lemak2 jer... tp yg pasti kayu keramat lebih cepat mengenyangkan dari cakoi sebab dia padat dari cakoi


Salam..

Baru2 ni aku nguli roti lagi konon2 untuk dibuat sarapan.. cadang2 nak buat sosej mix vegetable bun mcm yg aku selalu buat sebelum ni.. tapi projek dah berubah gara2 adik2 ajak keluar makan bubur kat Shah Alam. Mana tau dorang nak ajak mkn kat luor... ingatkan diaorang dah makan kat Klang sebab bila aku tanya nak suruh aku masak ke tak dia ckp tak payah.. (masa mak & adik2 datang tu.. mlm tidor kat rumah aku.. siangnya dorang pegi Klang rumah angah sebab aku ngan hubby kerja.. takde sapa kat rumah.. dtg mengejut.. camner aku nak amik cuti kann ) Masa dorang call.. aku ngan anak2 dah mkn dah pun.. aku tengah tunggu roti naik sebelum dibentuk2kan.. sosej dengan mix vege pun dah siap rebus.. tp disebabkan berkejar2 nak bwk diaorang pegi makan bubur & diaorang pun on the way.. terpaksalah aku buat sosej roll ajer.. dah tu rotinyer gedabak sebab nak cepat punya pasal.. kang kalau terlambat kedai tutup lakk.. kedai tu tutup kul 12 tengah mlm.. Tengok ler roti 'salah buat' nih.. hehehe.. nasib baiklah sempat gak siap bakar sebelum keluar makan..


Sambil2 tunggu roti naik selepas dibentuk tu.. terus aku bersiap2. Roti dah naik cepat2 bakar.. Mujur ler sempat masak semua.. kalau tak bakar terus kang mau terlajak naik lak nnt.. Hubby kerja malam masa tu.. aku call hubby suruh dia standby kat kilang (kilang dia kat Shah Alam) sebab nak suruh dia bawak kami kat restoran tu sebab aku ingat2 lupa dah jalan nak ke restoran tuu sejak2 dia pindah ke tempat baru. Sebenarnya aku pun dah lama tak drive sendiri ke Shah Alam tu.. dah tu tengah2 malam lak tuu.. mata dahla tak berapa terang.. (masa tu dah dekat kul 11.00pm) Mujur ler tak sesat.. kalau tak mau ler pemandu pelancong ngan pelancong tersesat sama.. hehehe.. Sampai aje kat round about depan Sharp tu aku stop situ & terus call hubby.. Hubby datang dengan baju2 keje dia pastu terus ke restoran tu.. so.. kitorang (2 buah kereta) just follow ajelah motor hubby dari belakang. Hubby joint kitorang makan2 sekali... tu kira mcm dia keluar makan gak laa tuu kann.. hehehe...

Dah lama tak mkn ramai2 camni... sekali sekala jer dpt jumpa & hepi2 camni.. inipun family angah takde.. kalau tak kena tarik lagi sebiji meja
Posing2 sebelum order sampai (ni dah terikut2 Nurul ler nih.. hehehehe )



Ok.. makanan dah sampai..


Alhamdulillah.. kenyang...

Ok.. inilah sosej mix vegetables bun yang aku buat sebelum ni.. konon2 nak wat camnilah.. tp dah jadi lain lak roti kat atas tu.. bun yg ini aku dah buat dulu lagi sebelum mak & adik2 dtg.. cuma tak sempat nak masuk entry aje.. So layan resepi utk hari ni plak yekk Resepi ni di ambil dari FP MamaFaMi.. resepi asal dari Roshayati.. terima kasih buat kedua2nya yekk.. resepi roti basic ni salah satu resepi roti basic yang sesuai diolah utk apa2 jenis roti pun samada berinti pedas ataupun manis.. Rotinya memang lembut & sedap

(Guna resepi roti basic Roshayati) Copy & paste dari FP MamaFami (TQ mama sori yekk malas nak translate ke BM )


Quote:
BASIC BREAD RECIPE (Roshayati Johari)
Ingredients :

(A)
500g bread flour/high protein flour
100g sugar
1 teaspoon salt
30g milk powder
1 teaspoon bread improver (optional)
1 teaspoon bread softener (optional)
4 teaspoons instant dry yeast

(B)
250ml water
1 egg (lightly beaten)

(C)
40g butter
40g shortening

Method :
1. Mix well all ingredients in (A)
2. Add (B) into (A) and knead till smooth.
3. Add (C) and continue kneading till smooth and shiny and dough does not stick to your hand.
4. Leave to prove for 30 - 40 minutes.
5. Punch down the dough to let the air out.
6. Divide the dough according to the weight you wish. Make into balls and leave to rest for 10 minutes.
7. Shape accordingly.
8. Leave to prove for 40 minutes - 1 hour.
9. Preheat oven 180C. Bake till golden brown. (about 15 minutes)


Untuk buat Sausage Mix Vegetables Bun ni.. antara bahan2 tambahan yang diperlukan selain bahan2 roti basic di atas sila rujuk resepi kat bawah ye..

Quote:
Sausage Mix Vegetables Bun

Bahan2 Tambahan
15 batang sosej ~ rebus sebentar, tos & dibelah 2 (ikut suka nak hiris2 pun boleh)
mix vege secukupnya ~ rebus sebentar & tos
sos cili
mayonis
sedikit susu cair utk sapuan pd roti

Cara2nya
1. Setelah doh naik utk proses perapan pertama (tengok step no. 4 kat atas ). Tumbuk2 doh dan bahagikan doh ke beberapa bebola kecil. (MaDiHa dapat 15 ketul)
2. Ambil satu bebola tadi dan leperkan doh agak nipis dan letak atas tray yg dah disapu marjerin/mentega.
3. Perap selama 40 minit ~ 1 jam. (kalau nak cepat naik letak je dlm oven yg dipanaskan sebentar)
4. Panaskan oven 180C. Sapukan susu cair di atas bun. Aturkan sosej atas bun tadi. Taburkan mix vege. Paipkan mayonis & sos cili. Kemudian bakar roti selama 15 - 20 minit atau sehingga roti masak.




Jomlah buat roti.. takde mixer pun boleh buat roti tauu.. (ni pesanan utk Rose Peshawar nih )


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net