Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 21-Jul-2009 00:50 Email | Share | Bookmark
Alhamdulillah Ma dah sihat..& Last Entry about Cameron Highlands

 
 
 
 
 
 
 
 
Assalamualaikum buat semua..

Pertamanya nak menyatakan rasa bersyukur sangat2 kerana ma telah pun kembali sihat seperti biasa. Syukur Alhamdulillah.. Senang rasa hati bila dapat melihat sendiri keadaan ma. Ma telahpun dibenarkan discaj pada sebelah petang sebelum sempat kami sampai ke kampong pada mlmnya (pagi sebenarnya.. about 2.30 pagi). Masa baru sampai tu.. sempat jenguk ma kejap kat bilik yg sedang nyenyak tidur.. Biasanya tiap kali aku sampai lewat malam ataupun awal pagi macam tu.. (mmg biasa aku sampai kg time gitu sebab hubby balik kerja sampai rumah pun dah lewat) ma lah yang selalu bukakan pintu untuk kami.. Tapi balik baru ni.. aku kejutkan kak ngah yg sedang nyenyak tidur dengan memanggilnya di tepi tingkap bilik dorang.. hehe.. (kak ngah dah balik sehari awal sebelum aku..) Rasa macam tak seronok & ada kekurangan aje sebab tak disambut oleh ma tersayang seperti selalunya.. (macamanalah ye kalau ma takde nanti... pasti nak balik kg pun tak semangat.. ini baru ma sakit... ) Walaupun keadaan ma masih lemah pagi tu... tapi semangatnya kuat... Sempat lagi ma tanam/alihkan pokok bunga raya yang dibeli dari Cameron Highlands tempohari. Pokok bunga dahlia dia dah tanam sebelum dia sakit lagi.. Macam tulah ma... bila dapat berdamping dengan bunga2an... sakit2 pun boleh jadi sihat..

Sebelum aku terlupa.. aku nak mengucapkan berbanyak terima kasih kepada semua kawan2 yang telah mendoakan kesejahteraan buat ma.. Terima kasih juga atas kata2 semangat dari kawan2 semua.. Hanya tuhan sajalah yang dapat membalasnya.. Syukur alhamdulillah kerana ma telahpun kembali sihat & ceria seperti selalunya..

Sebenarnya ada juga aku ambil sikit gambar sepanjang kami di kampong tempohari.. Tapi biarlah aku habiskan dulu entry Cameron Highlands ini dulu kerana gambar2 kat kampong tu masih dalam proses meng'edit' Harap2 takde yang jemu dengan gambar2 di CH ni ye.. almaklumlahh.. dari part ke part.. belum habis2 lagi nih.. tapi takperlahh.. ini pun dah last entry dah ni.. lepas ni bolehlah masuk entry lain pula.. (huhu.. gambar masakan pun dah beratur menunggu giliran )

Ok kali ni.. gambar2 kami melawat Rose Valley pula.. kali ni kami tak pergi pun tengok pokok strawberi (masa 1st time sampai CH dulu.. kebun strawberi ler tempat yg utama sekali aku nak pegi.. sebab tak pernah tengok sendiri lagi pokok strawberi) sebab aku memang dah niat nak sangat tengok taman rose... Jom layan gambar2 kami.. jangan ada yang tanya di mana Alin.. hehehe.. sebabnya masa ni Alin dah letih agaknya.. so dia tak selesa orang dok pegang2 dia sangat.. hubby pun malas nak memanjat2 bukit.. so dia kata biar dia jaga Alin.. Bila tidorkan Alin dalam kereta beralaskan bantal barulah Alin senyap.. agaknya badannya rasa letih asyik kena pegang aje... Ma & Abby pun tak nak masuk sebab dorang takut penat menapak dalam tu.. Abby masa tu pun baru abis pantang.. so tak larat nak lasak2 sangat.. so dorang dok rehat2 ler kat luar sambil2 melihat & membeli apa2 yang patut kat tempat orang jual pelbagai cenderahati kat situ.. Oklah.. layan gambar yekk..

Inilah gambar2 kenangan kami di Rose Valley


Susah sangat nak ambil gambar Haziq... puas mintak posing elok2.. tapi dia wat tak tau aje.. sumer gambar dia pon kandid ajer.. yang dia tau.. jumpa mainan tu.. situlah yang dia tuju... pastu jumpa gelongsor.. dah berulang2 dok main gelongsor pulak..





Dah keluar dari Rose Valley.. sempat ler jenguk jap apa yg ada kat tempat orang jual2 cenderahati kat depan tu..

Lepas tu kami semua turun semula utk beransur2 pulang.. singgah jap kat pasar sayur tapi aku tak berenti pun sebab parking jauh.. dah letih nak menapakk Hanya ma & Abby yang turun. Sementara tunggu dorang shopping sayur & buah aku ajak hubby pegi ke tapak pasar mlm Brinchang sebab kat situ ada buka pasar pagi. Masa tu pasar pagi tu dah hampir nak tutup.. Sempat juga beli sikit sayur2, buah strawberi dan lain2 sebagai buah tangan. Beli dah last2 tu.. dapatlah murah sikit sebab orang nak habiskan stok jualan dorang.. (tak taulah kot kalau beli awal2 pun dorang bagi lebih juga sayur tu sebagai taktik melakukan jualan.. heheehe..) Dah siap segala & berkumpul kat pasar pagi tu.. kami pun meneruskan perjalanan. Dorang ajak cari makan.. tapi aku taknak.. hehehe.. aku kata kita makan kat Tapah ajelah.. Sebenarnya dah serik dulu sebelum turun CH makan dulu.. tp dlm perjalanan habis apa yg dimakan keluar balik.. hehehe.. Memang teruk sangat mabuk masa tu.. Untuk elak kejadian yg sama.. perjalanan turun dari CH tu pun aku yang drive... memang ajaib.. langsung tak rasa nak muntah bila memandu sendiri.. tapi hubby lak ckp dia ada rasa cam pening2.. Sebenarnya sebelum turun.. hajat dihati nak singgah bergambar kat kebun teh.. tapi hajat tak kesampaian.. lagipun dah tak larat sebab matahari dah terpacak atas kepala.. dengan anak kecik lagi.. so teruskan ler perjalanan.. ada rezeki lain kali bolehlah datang lagi & singgah kat kebun teh pula.. (saja aje cari alasan nak dtg lagi ) on the way turun tu.. sempat singgah kat gerai orang asli yang jual hasil hutan.. ada yg mencari petai, ada yang mencari madu asli.. aku pulak beli rebung Tu ada gambar tumis rebung yang aku masak Resepi takyah ler.. tumis biasa2 aje.. tapi sapa2 yang beli rebung tu kena celur & buang dulu airnya sebab rebung tu agak pahit. Orang asli tu kata rebung manis.. siap cakap lagi "kita sebelum jual kita rasa dulu.. kalau manis baru kita jual" tapi bila aku rasa sikit.. hampeh.. ada gak rasa pahit.. ingatkan sama macam rebung manis yang MIL aku masak dulu tu.. tu memang betul2 manis.. takyah celur pun.. rasa rebung manis yg asli semanis umbut kelapa tu... Tapi yang orang asli tu jual bukan rebung manis.. tah rebung apa tah.. hehehe.. tp boleh ler makan tp tu ler.. kenalah celur dulu yekk barulah dimasak spt biasa..

Lepas dah sampai Tapah.. kami terus aje cari kedai makan sebab masing2 dah kebulur.. kekekeke.. singgah ler kat kedai mee rebus Tapah tu.. (kedainya depan sikit dari trafic light nak masuk tol Tapah tu..) So masing2 orderlah apa2 yang berkenan di hati.. ada yg makan nasi putih, ada yg order nasi ayam & ada yg order extra mee rebus walaupun dah makan nasi sebab nak rasa mee rebus Tapah.. Dah abis makan.. masing2 pun bersalaman sebab masing2 meneruskan perjalanan ke destinasi masing2 (takde nak berenti dah lepas tu..) Kakngah & family balik Klang, Ma pun singgah Klang gak umah Kak Ngah sebab ada lg brg2 dorang kat sana.. kemudian Ma & adik2 yg lain terus ke Simpang Rengam rumah abang ipar Dee.. & kami pula meneruskan perjalanan ke PJ. Oklah.. itu saja rentetan cerita & gambar2 kami di CH untuk kali ni.. (panjang lebar tuu... ) agak2 ada yang rindu resepi tak?? hehehe.. Dah banyak sangat ni.. esok2lah ye aku masukkan resepi.. insyaAllah

p/s: seronok pegi CH kali ni sebab ramai model yang boleh ku klik.. hehehehee... pasal tu ler gambor berderet2

Jumpa lagi..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net