Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 7-Aug-2009 01:50 Email | Share | Bookmark
Entry Sekali Jalan.. hehehe..

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Salam Jumaat buat semua..

Semoga semuanya sihat2 & bergumbira sentiasa... hari last kerja rasa2nya semuanya mood baik kan.. almaklum esok nak cuti.. hehe

Mula2 rasa macam malas ajer nak update hari ni... Tapi bila tengok banyak benor gambar yang Q... aduhh.. bilalah nak abis gambar2 tu sumer yekkk..hehe.. makin disimpan makin pening dibuatnyer.. ada yg dah berbulan2 gambar nak masuk FP tapi tak terbuat juga... hehehehe.. (ye lerrr.. aku selalu dahulukan gambar2 masakan.. hehe.. gambar lain tuh dah mcm terpinggir lakk.. kekekee.. )

Oklah.. sebelum gambar ni terperap..(ni kalau dok simpan2 nnt lupa plak tarikh kejadiannya..) aku nak selit sedikit gambar pakcik ku (Acu) kat sini sebagai kenang-kenangan

Gambar kenangan Acu & group qasidahnya Al-Kawakib sedang membuat persembahan (qasidah) dalam acara selingan dalam majlis Tilawah Al-Quran Peringkat Antarabangsa malam tadi
Gambar siaran langsung ini dirakam guna kamera cikai aku dari rumah ajer kat TV1


Sebelum terlupa.. nak juga ucapkan Happy Birthday buat Sujah (isteri pada Acu.. makcik aku ni namanya Khatijah.. anak bongsu.. jadilah SuJah ) yang menyambut hari jadinya hari ni 7hb Ogos 2009... genap sudah 51 tahun pada tahun 2009 ni... Sujah ni merupakan makcik ku yang paling rapat sekali.. dari kecik dialah pengasuh aku (selain moksu ~ mak ida) masa aku dok kat Dungun dulu berpisah kejap ngan mak sbb masa tu mak susah.. dok Rompin.. (tolong ikat rambut aku nak gi sekolah.. sepupu aku yg lelaki lak tolong anto aku gi sekolah naik beskal.. masa tu aku sekolah kat Sekolah Kebangsaan Sultan Omar, Dungun, Trengganu ).. hingga ke hari ni.. aku masih rapat lagi dengan dia.. dialah juga yg bawa aku ke PJ ni... sampai aku tertemu jodoh pun kat PJ nilah juga (jumpa ngan hubbyku tu...) Kiranya.. apa2 hal.. Sujah & Aculah tempat aku rujuk & mengadu.. mak pun jauh.. oklah.. di kesempatan ni.. kaklong nak ucapkan semoga Sujah sentiasa diberikan kesihatan yg baik, dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki selalu & dilindungi Allah senantiasa.. segala yg terbaik kaklong doakan buat Sujah... aminnn aminnnn ya Rabbal alaminnn...

(gambar kabur sebab takde gambar Sujah sorang2.. gambar ni cut & paste dari gambar ramai2.. hehe....)

Selitkan juga gambar award 3rd commentor yang ku dapat dari Nurul Bukan senang wooo nak dapat award ni... siap berebut2 lagikk.. hehe.. TQ Nurul...... akak suka sangat.. muah muahhh!!


Ini pula saja suka2 ambil gambar buah2an ni... Buah yang hubby beli dari pasar malam baru2 ni.. cantik pula yer bila disusun macam tu....


Cerita pasal pasar malam.. baru2 ni hubby beli banyak betul sayur2 kampong.. aduhh... bila agaknya boleh habis dimasak tu.. dah la hari2 kerja tu masak untuk dinner ajer.. harapkan weekend aje masak lunch & dinner.. antara sayur yg dibeli tu ada ler ternampak 2 biji jantung pisang.. dah lama aku pesan kalau ternampak belilah sebiji dua.. Cadang2 nak masak Teresek (resepi Kelantan yg ku ambil dari FP Kak Jie) tapi malangnya stok lengkuas pulak takde... Siang semalam nampak pula kat FP Hanaz menayang lauk Lemak Tempoyak Jantung Pisang terus kecur dibuatnya... bahan2 pun semua ada kat rumah tu.. so malam tadi terus ler mencuba... TQ Hanaz yer share resepi tu.. dah lama dengar org masak lemak campur tempoyak.. tapi belum pernah cuba.. sedap rupanya.. hehehe.. ok.. ni resepinya copy terus dari Hanaz

Quote:
LEMAK TEMPOYAK JANTUNG PISANG
Sumber : Hanaz Manis

Bahan2nya
1 biji jantung pisang ~ kerat buang yg berwarna maroon tu.. ambil yg dlm saja.. (nampak maroon sikit2 takper lahh) direbus dan dipotong kecil
2 cawan santan
1 keping asam gelugur (jika guna tempoyak baru yg tak masam)
garam secukup rasa
sedikit gula (ku tambah)
2 sudu besar ikan bilis di tumbuk sedikit

Bahan Kisar
5 biji cili padi (nak pedas boleh tambah lagi ni..)
sedikit belacan (ku tak bubuh pantang lagik.. )
4 biji bawang merah
1 batang serai ~ dititik
1 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu besar tempoyak

Cara2nya

Masukkan semua dlm periuk dan didihkan hingga nampak pekat....siap utk dihidangkan....senang aje kan?????


Lauk ikan ni pulak... aku selalu dapat makan bila aku balik ke Dungun, Trengganu rumah pakcik ku.. (ayah Ida yg ku panggil Ayah We & Isterinya aku panggil Moksu). Bagi aku yg sememangnya suka dengan ikan tongkol ni.. memang masakan ni sedap bebenor.. nak pula bila dibuat lauk nasi lemak.. hehe.. aku pernah masak sendiri tapi idok ler menjadi sama mcm yg Moksu masak... tulah kan.. walaupun guna bahan2 yang sama tapi jika lain air tangan tu.. memang rasa pun lain juga... Hari tu ternampak ler resepi yg sepupu ku Mariah (adik Ida) masukkan dlm FP dia... so apalagi.. sedang elok pulak memang ikan tongkonl/ ikan aya tu tengah ada stok kat rumah (dah siap rebus pon)... aku pun masak ler mlm tadi.. hehehe.. uihhhh memang berselera ajer makan... terlupa kejap diet2 ku.. (dah sememangnya kerap dah diet ku buat2 lupa... badan pun dah naik semula.. kekeke..) Mekasih Nor rajin tulis resepi tu yekk.. tp kaklong dah memandai tukar dia punya nama... Nor letak nama Ikan Masak Asam.. tapi kaklong dah tukar ke Ikan Masak Sambal Asam.... bukan apa.. sekadar nak membezakan masak asam biasa dengan masak asam yg ala2 bersambal ni...

Quote:
TONGKOL MASAK SAMBAL ASAM
Sumber : Mariah

Bahan-bahan:-
5 ketul ikan aya/tongkol ~ direbus dgn asam keping + garam
2 biji bawang besar*
5 ulas bawang putih*
6 sudu mkn lada giling (ku tambah lagi sesudu)
2 sudu mkn asam jawa (ku letak 1 sudu besar jekk) ~ campur air jdkan pes
1 mangkuk air
2 sudu mkn gula
1 sudu teh garam / secukup rasa
ajinomoto jika suka
Minyak utk menumis (guna agak byk juga yer)

Cara-cara:-
1.Ikan tongkol rebus di goreng hingga garing. Angkat & ketepikan.
2. Kisar bahan yang bertanda * hingga lumat.
3. Panaskan minyak dlm kuali dan tumis lada dan bawang yg dikisar hingga garing & keluar minyak.
4. Bila agak garing masukkan air asam jawa, garam, gula dan ajinomoto.
5. Bila kuah hampir pekat masukkann ikan dan balik2kan sikit. Rasakan sambalnya biar secukup rasa (biar ada rasa masin, masam & manis sikit) & bolehlah dihidang.


So inilah dia dinner simple kami malam tadi


Resepi seterusnya.. resepi yang ku ambil dari FP Kak Amal... nak buat nak buat bukan main lama tertunda... last2.. Sabtu lepas barulah menjadi.. kumasak sebagai sarapan pagi Sabtu tuu Mekasih yer Kak Amal... Olio Spagetti ni ada banyak version.. ada yg mewah dengan pelbagai seafood.. tapi yg ni simple jer... guna daging kisar ajer tu yg aku masak tu.. kalau dah boh seafood2 bagai tu karang tukang masak takleh nak merasa lakk Kak Amal.. naper Olio Spagetti saya tak nampak sedap macam Kak Amal buat ke resepi akak tu guna spagetti yg 400 gm? Saya guna yg peket 500gm.. nampak mcm tak cukup daging ajer.. Apa2pun.. terima kasih yer kak untuk resepinyer... dah abis pun kena bedal.. hehe..

Quote:
SIMPLE OLIO SPAGETTI
Sumber : Kak Amal

Bahan2nya
1 paket spaggeti ~ direbus dgn air & sikit minyak dan garam kemudian ditos dan digaul dgn minyak zaiton atau minyak sayur supaya x melekat.
3 biji cili capsicum saiz sedang warna merah, kuning dan hijau - dipotong dadu (MaDiHaA guna warna hijau jer saiz besar)
2 batang celery ~ dipotong dadu (ganti dengan parutan dari sebiji carrot sebab anak2 tak suka celery)
3 ulas bawang putih..dadu halus utk menumis
1 1/2 sudu kecil serbuk cili (letak ikut kepedasan ~ agak pedas juga ni yer )
1 sudu kecil serbuk lada hitam
garam secukup rasa
ajinomoto (jika suka)
minyak zaiton/ minyak sayur
1 cawan daging kisar - buat spt kat bawah ye.

~Daging Kisar Ramly ~
(Lerai2kan & masak dalam kuali hingga keluar semua airnya...bila dah ada sikit2 minyak daging tu...masukkan sikit garam dan sebuk kari daging & digaul2 sebentar
(Note dari Kak Amal: Daging kisar yg dah dimasak~kering macam ni boleh disimpan dlm freezer. Mudah digunakan utk masak olio spagetti atau roti john bila2 perlu.)

Cara2 Memasak
1. Panas minyak.. tumis bwg putih hingga layu..masukkan 3 jenis cili capsicum dan salery, kacau hingga layu sikit kemudian masukkan daging kisar tadi..kacau lagi..masukkan spaggeti, serbuk cili dan serbuk lada hitam..rasakan garam.. Gaul rata. Siap!! Tak sampai 10 minit kerana daging yang digunakan tadi dah dimasak sebelumnya


Ni pinggan kita


Selamat berhari minggu... kalau teringin bolehlah mencuba resepi2 kat atas tu yer


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net