Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 11-Sep-2009 02:32 Email | Share | Bookmark
Happy 36th Birthday dear Hubby!

 
 
 
 
Salam semua...

Cuti Nuzul Quran Isnin lepas kebetulan pula jatuh pada 7hb September iaitu hari ulangtahun kelahiran hubbyku tersayang... Walaupun hari tu Selangor cuti... tapi hubby tetap kena pegi kerja juga sebab kilang tempat kerja dia suruh kerja... biasalah kann... jadi kuli orang.. kenalah ikut arahan boss.. hehehe..

Bila hubby cuti dlm kepala mulalah konon2 nak buat surprise.. alaa.. bukannya surprise apa pun.. cuma nak buatkan kek aje utk dia.. hadiah2 takde pon... modal takdakkk.. Sebelum tu dah cakap kat dia hari tu nak masak nasi dagang.. Dlm kepala nak buat macam2... tp kul 4 petang baru start prepare semua.. masa tu ler nak mengukus nasi dagang.. masa tu ler menggodek kek.. masa tu ler nak msk gulai... masa kek masih dlm oven.. tiba2 dengar pintu grill dibuka dari luar.. alamakkk!!! cik abang ku balik awal pulak hari tu... biasa kalau dia keje shift siang... dari kul 8 pagi sampai 8 mlm.. kul 8.30 mlm baru sampai rumah.. surprise ku sudah kantoiiii Aku pun tanya dia naper balik awal... dia ckp.. saja jer.. aku pun ckp.. "alaa.. org nak buat surprise dah tak jadi.." dia sengih jerrr... hehehe.. terus ku ucapkan hepi besday pd hubby & memberi sebuah kucupan dipipinya... sengaja tak ucap awal2 ataupun telefon konon2 nak buat2 lupa ler.. sementara tunggu dia balik terawih sempatlah aku deko kek utk dia.. sekali semua pun dah bocor.. heheheeh... rupanya dia balik awal kul 5 ptg.. overtime sejam jer.. sebab nak pegi gunting rambut dia dengan Haziq... oklahh.. walaupun surprise dah kantoi.. aku teruskan jugalah niat awal tadi utk buatkan hubby sebiji kek..

Ini gambar yg sempat dirakam masa hubby dipaksa tiup lilin (yg tak cukup tu... boh 3 btg jer ) & potong kek.. anak2 pun sama berebut nak tiup lilin..


Ini aje juadah sempena besday hubby baru2 ni... Nasi Dagang Trengganu, Tepong Gomak & American Chocolate Cake


Thanks to Chef Wendy Kor for the recipe.. sedap & lembut keknyer.. teksturnyer berlainan dengan kek coklat lembab maupun kek sponge... kek ni sangat2 lembut... masa nak transfer kek dari redai kek ke pinggan tu pun kek dah tercuit sikit....

Quote:
AMERICAN CHOCOLATE CAKE
Sumber : Buku Bicara Kek (Wendy Kor)
(Saiz loyang bulat : 9″)

Bahan A
20 gm coklat emulco
50 gm serbuk koko
200 ml air suam

Bahan B
250 gm mentega
300 gm gula kastor (MaDiHaA guna 280 gm saja)
½ sudu teh garam

Bahan C
240 gm telur (4 biji telur gred A)
1 sudu teh esen vanila

Bahan D
250 gm tepung paling halus (guna tepong gandum biasa aje)
½ sudu teh serbuk soda bikarbonat
1 sudu teh serbuk penaik

Ganache
(MaDiHaA buat ½ resepi saja sebab tak potong pun kek takut hancusss.. kek lembut sangat)
50 gm golden syrup
500 gm krim segar susu
500 gm coklat masakan
50 gm mentega

Bahan2 hiasan ikut citarasa sendiri

Cara Membuatnya
1. Campurkan kesemua bahan A dan kacau hingga sebati. Ketepikan dulu.
2. Pukul bahan B sehingga kembang dan berbentuk krim lalu masukkan bahan C.
3. Masukkan bahan D dan A dan gaul hingga sekata.
4. Tuangkan campuran kek ke dalam acuan berukuran 9″ yang sudah digirs. Bakar dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 180 C selama 50-60 minit. Biarkan kek menyejuk setelah masak.
5. Coklat Ganache. Masukkan semua bahan dan masak secara double boil sehingga cair. Biarkan ia semalaman pada suhu bilik atau disejukkan di dalam peti sejuk untuk satu jam.
6. Potong kek coklat kepada 3 lapisan. Sapu coklat cair di antara lapisan kek dan susun dengan elok. Salutkan seluruh kek dengan coklat cair dan hias dengan kacang walnut (takde walnut.. hias dgn badam nib jer...
7. Sejukkan di dalam peti sejuk untuk beberapa jam sebelum dihidangkan.


Keratan rentas kek..

Ini aje yg tinggal kat rumah.. yang lain semua dah hantar ke rumah jiran2... tinggal byk2.. sapa yg nak perabis.. hubby cuma mkn sesuap jer amik ati bini.. tak imboh aku wt kek tu.. (sebenarnya aku dah tau dah.. hubby bukannya penggemar kek.. aku yg teringin nak merasa sebenornya )

Buat abang tersayang.. selamat ulang tahun yang ke 36 tahun... semoga abang dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki serta diberikan kesihatan yang baik.. we love u so much!!

Quote:
p/s: Today 11 September 2009 is our 10th Wedding Anniversary... kepada semua.. doakanlah agar kami sekeluarga kekal bahagia hingga hujung nyawa... kalau boleh.. diakhirat kelak pun nak bertemu juga dengan suami tersayang.. kalau bolehlaaa..


Ok itu saja utk hari ni.. jumpa lagi..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net