Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 6-Oct-2009 04:56 Email | Share | Bookmark
Angah & Co datang beraya & Konvoi raya ke rumah Ida

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Salam...

Sabtu baru ni.. Ida buat rumah separuh terbuka yg dikhaskan utk semua anak beranak kami yg ada kat Selangor ni.. Tak sangka yekk... rupanya ramai juga anak beranak kami yg merantau di Selangor ni mencari rezeki... dengan dimulakan oleh Sujah (pangkat mak sedara) kini diikuti oleh anak2 sedaranya yang lain seperti Abang Gee (kazen), Aku sendiri, Angah (adik aku) Bie (kazen) & Ida (kazen).. semuanya dah berkeluarga... & baru2 ni.. ada anak sepupu aku sorang lagi pun dah berhijrah ke sini selepas bertemu jodoh kerana isterinya bekerja kat sini..(takde dlm gambar) Semua2 yang aku sebut tu semua sedara belah arwah ayah... khabarnya sedara belah ma pun ada gak yg dok area Lembah Klang ni... tapi tulahh.. aku belum sempat nak berkunjung mesra.. Bukannya tak sudi nak mencari saudara.. tapi mungkin kerana kami jarang2 berjumpa masa balik kg (aku ni blk kg Trengganu pun jarang2).. itu yang tak berapa sempat nak berkenal mesra.. lagipun.. sejak awal aku memang kurang rapat sikit dengan kazen2 belah ma.... itu yg sampai skrg lom sempat berjumpa walaupun sama2 dok area Selangor.. Tapi kalau jumpa kat kampong tu.. idaklah sampai tak bertegur sapa... cuma adalah sikit2 perasaan malu tu...

Oklah dah melalut2 pulak.. meh tengok gambar2 yg sempat aku ambil Sabtu baru ni..
Nampaknya photobucket dah buat perangai balik... jadi aku takdelah nak edit2 gambar ni.. cuma kecilkan saiznya ajelah & masukkan gambar ni sekeping2... (mcm nak merajuk jer ngan photobucket nih!)

Gambar anak2 aku ngan anak2 angah kat rumah aku..


Kamera murah camnilahh.. gambar pun blurrr... Ker aku yg tak reti setting


Nak tak nak angah kena senyum sebab aku dah halakan kamera ke arah dia.. hehe.. (jangan mareeeee...)

Sebelum gi rumah Ida.. adik aku Angah yg dok kat Klang tu datang rumah aku dulu beraya.. Kami memang bercadang nak pegi rumah Ida sama2... berkonvoi... itupun pegi dah petang (Ida jemput lepas Zohor... tp lepas Asar baru kami berlepas) biasalah... janji melayu.. kekeke.. bukannya apa.. ni semua pasal cik abang aku kerja hari tu.. itupun mujur dpt balik kul 4 petang.. sampai rumah kul 4.30.. siap2 bagai.. kul 5.15 baru gerak dari rumah.. Gerak dari rumah singgah dulu rumah Sujah sebab nak gi sama2 ngan Bie & Nasa.. Sujah pulak tumpang Bie sebab Acu tak dpt pegi coz dia kena bertugas (azan) hari tu kat masjid.

Gerak dari rumah Sujah.. pun tak lepas gak lagi ke rumah Ida.. sebabnya kami kena singgah rumah jiran lama Sujah yg beria2 jemput kami dtg ke open housenya... Singgah gaklah kejap rumah kak Nora... ramai lagi tetamu kat rumah dia walaupun dia ckp open housenya sampai pukul 5 pm.. (kami sampai pun dah 5 lebih).. Menu hidangannya.. nasi putih berlauk (mcm2 lauk ada), mee soto, mee kari & kuih muih... Gambar segan pulak nak snap beria2.... ambil gambar kandid aje...

(gambar ambil dari pintu depan masa nak keluar balik.. biasalah.. malu.. hehe)


Kami org2 pompuan & anak2 makan kat dlm rumah.. sang suami masing2.. (suami aku, suami Bie & suami angah) mkn kat meja luar tu.. masa ni nak balik dah ni...

Balik dari rumah kak Nora.. barulah berlepas ke Cheras rumah Ida.. Cik abang aku jd kepala sebab Nasa katanya kurang arif jalan nak pegi rumah Ida.. manakala abang Lie suami angah lagilah tak pernah pegi lagi rumah Ida... Berkonvoi ler kami 3 kereta ke Cheras PPR Pudu Ulu...


Baru sampai.. bersembang ler dulu lebih kurang.. anak dara yg duduk kat lantai tu.. anak sepupu aku Jaja ngan kawan2nya yg dah sampai lebih awal.. diaorang study dekat2 ngan rumah Ida.. apa ke nama tempatnya.. lupa pulakk.. Kami tak sempat bertembung dengan sepupu aku sorang lagi iaitu abang Gee sebab dia dah sampai lebih awal lagi... kalau bertembung semua.. mesti gamat rumah Ida..


Tuan rumah yg sibuk hari tu masak macam2... tengok ajelah lengan bajunya yang bersinsing tuu...


Lagi gambar kandid... nasiblah sapa yg kena... gambar aku jer yg takde


(kat kening alin tu.. bengkak kena gigit nyamuk... alin sangat2 alergik kulitnya.. pantang kena gigit nyamuk sure bengkak beberapa hari.. pastu barulah surut mcm biasa..)
Alin kena dukung oleh Kak Jaja... Alin sekarang tak berapa nak kat orang sangat dahh... apa laa adik ni.. ibu nak makan pun susah tauuu...


Hubby bersembang sambil berkira2 nak ambil makanan kat belakang tu... kat belakang tu Nasa & abang lie dah start cedok makanan


Ada gak terselit gambar aku ngan Alin kat sini rupanya..
Gambar cilok dari FP Ida...


Tu dia... bakal kena serbu... kasi licin sama dia..


Lemang pun ada.. hehe.. sebenarnya Sujah yg bwk lemang ni dari PJ.. kami pakat makan ramai2 kat rumah Ida..


Cicah ngan serunding daging.. manyakkk syidappp


Pulut lemak cicah ngan sambal kelapa... pun aku rasa...


Menu utama.. meehun sup utara yg sangat2 sedapp.. siap dpt tapau balik lagi ni... TQ Ida...


Ini pula deretan kuih raya & menu pencuci mulutnya yg kaya coklat


Brownies yg lazat..


Kek yang memikat


Dah kenyang perut.. dok sembang lagi... tah apa yang Sujah sembangkan... siap ngan mimik muka lagi tu...

On the way balik.. giliran Nasa lak jadi kepala sebab cik abang aku pulak kurang mahir jalan balik.... Kalau ikutkan ada 2 buah rumah lagi yg jemput kami ke open house rumah mereka hari Sabtu lepas... rumah kak Ramlah kakak angkat ku kat Meru serta rumah Hanazmanis kawan FP... Dua2 rumah tak sempat pegi.. balik dari rumah Ida pun dah malam... esoknya hari Ahad Cik abang ku masih kerja.. mintak maaf ye kak ram & hanaz.. kalau ada rezeki & berkesempatan.. boleh pegi lain kali..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net