Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 13-Nov-2009 02:15 Email | Share | Bookmark
Orange Cup Cake, Kuetiau Lada Hitam ; Layan Anak2 Di Playground

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Malam kelmarin & malam tadi.. kakak Dini mintak aku buatkan something untuk bawak ke sekolah sempena jamuan sekolah di sekolah kebangsaannya pada hari Khamis & juga jamuan hari kanak2 di sekolah agamanya pada hari ni.. Blur tak tau nak buat apa.. kebetulan pulak aku ada bawa balik resepi orange cup cake yang aku ambil dari FP Wattiismail... so malam tu terus cuba buat kek tu sebab bahan2 semua dah ada kat rumah (kecuali tepong kek).. Malam tadi pulak.. aku dah malas nak godek kek.. aku buat je dadih strawberry yang serbuk dadihnya memang dah lama beli...


Hari ni aku nak masukkan juga gambar anak2ku... dah lama benar rasanya tak masukkan gambar2 dorang... Alin sekarang ni pun dah masuk 8 bulan pada 5hb Nov 09 yang lepas. Ibu dia sekarang makin malas nak ambik gambar anak2.. hari minggu yg lepas 8hb Nov 09.. disebabkan takde kemana2 kerana minggu hubby kerja... lepas bersarapan kuetiau lada hitam tu.. rajinkan diri layan anak2 main kat playground pulak sambil klik sana klik sini...

(Gambar2 ni semua adalah sehari sebelum Alin demam.. 3 hari berturut2 Alin demam.. tapi alhamdullillah.. sekarang dah sembuh... rambut kakak Dini tu.. kalo tak berminyak & bersepit mcm tu ler jadinya.. merebangggg jerkkk.. )















Inilah dia kuetiau lada hitam sempoi... resepi & masakan dari hubby tersayang.. hehehe.. aku tukang cilok resepi jer.. pada tekak aku & anak2 memang sedapp... (siap puji lagi kat cik abang.. puji ikhlas tau ) sebab aku sendiri kalau goreng kuetiau memang selalu je fail.. Pagi tu aku siapkan bahan2nya (ikut arahan hubby).. hubby balik dari kerja shift malam tukang goreng... aku jd pemerhati sambil mencatit resepi.. hehehe.. aku abadikanlah resepinya kat sini.. nnt senang kakak Dini nak masak or ibu dia nak refer balik resepi....

(Tak sempat nak posing lawa2 kuetiau ni.. anak2 dah sibuk nak ajak turun ke playground)
Quote:
KUETIAU LADA HITAM
Sumber : Hubbyku Terchenta

Bahan2
4 ulas bawang putih (pilih saiz besar) ~ di tumbuk kasar
2 sudu kecil lada hitam ~ tumbuk halus (ku letak 1 s/k jer takut Haziq pedas)
400 ~ 500 gm udang ~ kopek kulit
fish cake or whatever rencah yg anda suka letak serba sikit (fish ball, ayam or sotong)
6 ~ 7 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos lada hitam
2 bungkus kuetiau (450gm x 2) ~ dilerai2kan tiap lapisan
2 pokok sawi ~ potong2
2 gengam taugeh
garam secukup rasa
aji
minyak

Cara2 Menyediakan
1. Panaskan minyak & tumis bawang putih biar wangi.
2. Masukkan udang, fishcake or what ever rencah tadi. Kacau2 biar hingga air udang or sotong kering sikit.
3. Pecahkan telur & biar kejap. Bila dah separuh beku.. kacau2. Masukkan sos tiram & sos lada hitam, garam & aji.
4. Masukkan sawi dan biar sampai sawi lembut.
5. Masukkan kuetiau & kacau rata.. rasakan apa yg kurang bolehlah tambah..
6. Last sekali masukkan taugeh.. kacau lebih kurang terus tutup api..


Okey.. untuk resepi seterusnya ialah Orang Cup Cake. Asalnya kata Watti.. ini resepi Strawberry Cup Cake dari MamaFaMi, tapi Watti dah olah jd Orange Cup Cakes... Thanks both of you..

Quote:
ORANGE CUPCAKES

Sumber asal : MamaFaMi ~ Diolah oleh Watti Ismail
Ingredients
250 gm cake flour (I used tepong gandum)
1 tsp baking powder (I added half teaspoon)
125 gm butter (I used margarine)
125 gm castor sugar
1 large eggs (I put 2 eggs)
1 tsp orange essence
1/2 tsp orange paste
orange coloring
130 ml fresh milk

Method
1. Sift flour and baking powder. Set aside.
2. Cream butter and sugar till fluffy. Add eggs one at a time.
3. Add orange essence, orange paste and orange food coloring.
4. Add flour, alternately with milk, starting and ending with flour.
5. Spoon the batter into the prepared muffin pan lined with papercups.
6. Bake in a preheated oven at 175 c for 22 to 25 minutes. (depends on your cup cakes size)

NOTE : Kek ni kurang berminyak.. tetapi rasanya kek ini lebih sesuai dibakar dalam loyang kerana bila gunakan papercups spt di atas kek jadi lekang terutama bila dah terbiar lama.


Sekian dulu untuk hari ni...

Quote:
REPLY TO ELIS : kek resepi ni tak berapa naik sangat.. so akak letak 3/4 dari ketinggian cup.. ala.. segan nak jwb pertanyaan elis ni sbb akak punya kek pun ada yg penuh ada yg tak penuh.. yg mula2 tu memang tak penuh sbb akak letak setengah cup jer.. bila akak tengok kek tak penuh barulah akak tambah jd 3/4... kena trial & error gak ler.. maklum ler sbb akak pun jarang2 wat kek... nak tau lebih detail.. kena tanya sifu & tauke kek ler


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net