Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 18-Nov-2009 06:49 Email | Share | Bookmark
Mee Kari versi Nuanza & Magic Mirror Award from Ezza

 
 
 
 
 
Salam..

Sebelum meneruskan coretan seterusnya.. aku tepek dulu Magic Mirror Award dari Ezza yang aku dapat baru2. ni... terima kasih Ezza.... tak sangka pulak nak dapat award ni... lenkali akak cuba lagik jd komentar ke 5 ehh...

Okey.. sambung cerita masak2 lak Hari Sabtu sehari sebelum aku bwk anak gi playground dlm entry aku aritu.. hubby aku ada ler beli sekor ayam kampong.. belum berlayur belum bersiang.. aku ni dah ler bab potong2 ayam ni agak kurenggg.. heheeh.. jd mcm biasa ler.. cik abang ler jadi mangsa.. dia siap layur.. pastu terus dia tolong potongkan sekali.. kekekeke.. bukannya menyombong tauu.. tp aku ni jenis kalau aku yg sendiri kerjakan ayam tu.. last2 sekali nanti aku tak selera nak makan... macam aku buat ayam rosemary dulu.. tu.. rugi jer.. masak sedap2 tp tak selera mkn.. tapi nasib baiklah siang ikan aku takde masalah gitu.. kalau dak.. mesti mertua ckp aku berlagak.. kekeke..


Ni ler rupa ayam lepas kena layur & lepas dipotong oleh cik abang ku.. Mahal gak rega ayam kampong kat bandor nih.. 1kg (timbang idup sekali ngan bulu) = RM10.. ayam ni.. 1.6kg.. maknanya RM16.. sekali gulai jer nih.. tapi tak abis sekali makan ler... selang sehari panaskan balik.. (nk mkn 2 hari berturut2 kang tak selera lak..) kekekeke....

Ok.. nilah rupa ayam kampong yg dah siap digulai.. gulai ni tak pakai bawang.. sbb hubby aku lagi suka gulai lemak cili api tanpa bawang.. tp.. bahan2 lain musti mau lebih!! spt cili padi, kunyit idup & serai... barulah kaw kaw... pedas gilerr... Isi ayam kampong ni sedap... tak macam ayam bandor isi sesaja... pastu kdg ada lemak2.. ayam kampong ni tak berlemak sgt..


Okeh.. sebenarnya.. ayam tu aku masak utk makan malam... paginya aku wat mee kari.. tapi dah kira brunch juga ler.. aku dok teringin nak makan mee kari.. ni gara2 terliur tengok mee kari kat FP Salmah ler... lagipun.. sebelum tu aku dah aim resepi mee kari si Nuanza tu... so aku pun try ler buat mee kari resepi Nuanza.. huhhh... tak ingat dunia makan.. memang syeedappp.. Tapi tu ler.. hari tu macam dah terover sikit.. sebabnya dahla brunch makan mee kari dah bersantan.. pastu mlmnya mkn ayam lomak pulak pun santan juga.. mmg lupa daratan sungguh.. mana tak membesar dengan jayanyer tp tu ler... sebab nak adil & saksama.. coz ayam lemak tu request dr hubby so kenalah masak juga... takkan nak masak yg kita teringin jer kann.. hajat suami kena ikut juga.. sapa tak sayang lakiii oiiii... hahahaha... Puan MaDiHaA dah start nak membebel dah..

Lepas kempunan dapat makan mee kari ni.. Memang best..


Jom tengok resepi.. cara masaknya agak lain ler sikit ngan mee kari versi aku.. tapi memang besttt wa cakap luuu

Quote:
MEE KARI
Sumber : Nuanza (TQ Nuanza..)

1 - 2 bungkus mee kuning ~ lerai2kan jirus air mendidih
1 kg kerang ~ rebus & kopek
600 gm udang ~ kopek tapi kulit & kepala jangan buang (nak kena blend)
2 peket serbuk kari (serbuk kari ikan + serbuk kari ayam)
3 biji bwg putih + 4 biji bwg merah + 2 sudu besar udang kering- tumbuk/ blend (aku blend je)
3 biji bwg putih + 4 biji bwg merah- hiris
1 biji kelapa ambik santan
2 tangkai daun kari (terlupa beli)
2 biji kentang- potong dadu
2-3 keping asam keping (boh sekeping jer hok besor)
1 peket tauhu kering - rendam & potong kecik2
1 bungkus tauhu pok (tauhu yg bila kita masak timbul2 tu) ~ potong 4 (ni aku tambah)
2 bungkus fishball (pun aku tambah)

Bahan Sampingan Yg Wajib Ada

Tauge ~ rendam air panas kejap terus tos.. suka yg mentah pun buleh
Sawi ~ celur
Cili Merah ~ potong serong
Telur rebus
Bawang goreng
Tauhu ~ goreng & hiris2

Cara Menyediakan
1. Rebus kulit & kepala udang, kemudian blend halus, tapis & ambil airnya. Ketepikan dulu.
2. Satukan serbuk rempah ngan bawang2 blend tadi, campur air sikit jdkan pes.
3. Panaskan minyak & tumiskan bwg hiris bersama daun kari sampai garing pastu masuk pes rempah td. Biar sampai rempah masak.
4. Masukkan air udang & kentang & biar kentang setengah empuk.
5. Masukkan santan sambil dikacau2 selalu.
6. Bila mendidih, masukkan kerang, udang, fishball, tauhu pok, garam, asam keping dan tauhu kering.
7. Biar mendidih jap, rasakan apa yg kurang.. tutup api.. (jgn lama sgt, nti kerang kecut n udang keras)
8. Sedia dihidangkan bersama2 dengan bahan2 sampingannya..

(kepekatan kuah tu bergantung la pada selera masing2...)




Selamat mencuba...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net