Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 4-Jan-2010 09:06 Email | Share | Bookmark
Naik Cruise @ Mines Shopping Fair, Seri Kembangan

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Salam hari Isnin & Selamat Tahun Baru 2010 buat semua

Hari pertama bekerja dlm tahun baru & hari pertama juga anak2 mula bersekolah hari ni.. alhamdulillah.. semuanya berjalan lancar Cuma Abg Haziq je pagi tadi sibuk nak ikut kakak Dini sekolah... katanya dia pun nak sekolah juga... terpaksalah ibu t.i.p.u. sikit kat dia.. kata kalau nak sekolah abg kena beli baju sekolah dulu..... dari rumah dia dah siap mintak pakaikan stokin.. pastu nak sarung kasut sekolah kakaknya.. manalah padan ngan dia kasut tu besar gedabak.. kena marah ngan ibu barulah pakai kasut dia sendiri.. pastu kat sekolah melarat nak ikut beratur sama ngan kakaknya kat sekolah pagi tadi.. hehehe.. sib baik trick ibu dia menjadi & dia nak dengar kata.... alahaiii anak ibu.. tunggu ler tiba masa sok.. sekolah ler betul2.. takut nnt bila tiba masa nak sekolah.. malas pulak nak bangun pagi..

Oklah kali ni.. kita cerita sikit2 jelah sebab agak byk pulak gambar dlm entry kali ni...
Kejadian sehari selepas krismas tempohari... bwk anak2 pegi naik cruise kat Mines Shopping Fair, Seri Kembangan... kesian pulak kat dorang semenjak cuti sekolah takde bwk pegi mana2... so bwk ler dorang jenjalan... nak cuti2 yg jauh2 tu tak berkesempatan sebab ayahnya asyik kerja aje.. org cuti dia kerja juga.. so hanya minggu tu je dia dpt cuti panjang.. so Sabtu tu mmg takde hal lain.. bwklah dorang ronda2 kat Mines tu..

Tarikh : 26hb Disember 2009 (Sabtu)
Tempat : Mines Shopping Fair, Seri Kembangan

Masa ni baru je sampai.... & actually memang first time pun kami pegi kat sini.. so adalah sikit perasaan excited bila tengok cruise kat situ... Tujuan asal dtg sini pun memang nak merasa naik cruise tu...


Apa2 hal.. kita bergambar dulu...




Sebelum naik cruise tu.. layan dulu anak2 naik train ke hapa tak tau lah menatang ni... kita panggil train jelah.. si bangla yg jd driver.. ronda kot mana pun tak taulah.. tp lama gak kitorang nunggu kat 'stesyen' dorang tu.. ada gak perasaan cuak sbb anak2 naik tu kiranya memang kita tak tau pun dorang bwk ke mana.. kalau dorang kidnap pun kita tak tau dah nak cari kat mana.. hehehe.. tp tawakkal jelah.. lgpun yg sebelum2 tu dah ramai dah bebudak lain dok naik.. hehehe... (ibu mana yg tak risau kann tp anak2 yg dok naik benda tu taunya seronok jer.. kita sebagai org tua ni yg risau ) Mula2 bg dorang naik seround jer.. pastu lepas naik cruise naik lagi seround.. kali ni kakak Dini nak bwk adik Alin sekali... tu gambar2 tu dah dicampur sekali 1st & 2nd round.. yg ada Alin sekali tu yg 2nd time dorang naik


Lepas layan anak2 naik train.. minum2 dulu sambil layan waffles... Gambar2 blur tu sebab kamera salah setting.. ibu takleh nak concentrate sgt ngan kamera coz adik Alin mood tak elok sikit hari tu.. rupa2nya baru ku tahu rupanya dia rindu ngan pacifier dia yg warna hijau tu.... patutlah bad mood semacam jer coz konon2 aku bwk paficier warna pink tu coz nak samakan ngan baju dia... hehehe.. rupanya dia tak suka yg pink.. nak yg warna hijau gak Aku dpt tau tu sebab sepanjang masa berjalan tu mood dia kurang baik terutama bila dia nak tidor.. bila sampai rumah jer aku sumbat ngan pacifier warna hijau tu terus tidor lena.. agaknya tak puas tidor masa berjalan coz tak puas hati ngan puting dia tuh.. Alin Alin....


Lepas minum baru nak pegi beli tiket.. rupanya kaunter tak jual tiket buat sementara waktu coz masa tu hujan turun dengan lebatnya...... so kenalah tunggu sampai hujan reda... Sementara tunggu hujan reda... ronda2 ler sesambil tengok ikan2 dlm sungai (sungai ker?) dlm Mines tu.. banyak betul ikan2 dlm air tu... gemok2 lak tu... nak pulak ikan keli afrika tu punyalah besor.. ikan talapia pun boleh tahan besar2 semuanya.. apa taknya.. kenyang sebab ramai pengunjung2 kat situ yg baik hati dok bg makan kat ikan2 tu... tu yg ikan2 tu membesar dengan jayanya


Bila hujan dah reda.. barulah tiket kaunter dibuka... sebelum tu aku dah buat survey dlm tenet pasal cruise ni.. tak silap aku ada 3 pakej semuanya.. pakej pertama 15 minit ronda tasik kecik.. pakej kedua dlm 40 minit ronda tasik besar & pakej ketiga ronda dua2 tasik dlm masa 1 jam kot.. (kalau tak silap ler.. dah ingat2 lupa). Harga2 tiket bergantung pakej yg kita ambil.. kengkonon aku nak naik ler pakej ke dua tu... tp sayang seribu kali sayang.. pada hari tu dorang hanya buat pakej pertama jer.. nak tak nak.. beli jugalah tiket utk 15 minit tu.. memang tak puas rasanya naik cruise cuma 15 minit.. Apa nak buat.. dari tak dpt naik langsung.. nk dtg lagi tak tau bila pulak... Reason dorang tak buat utk tasik besar (North Lake) tu sebab katanya water level rendah... takperlah.. lenkali ada rezeki kita dtg lagi sini.. Oh ya.. utk pengetahuan kwn2... kat sini pun ada juga dorang jual tiket utk mereka yg nak merasa naik bas yg boleh 'terjun' dlm tasik tauu Tengok pada brochure dorang tu.. rasa gayat juga tuhh.. bas yang pada awalnya berjalan dari darat tiba2 menuju ke tasik dah terus masuk/ terjun dlm air... bila dlm air.. roda bas dah tak berfungsi.. tapi diganti pula dengan alatan yg boleh membuatkan bas tu terapung2.. cuba bayangkan..


OK... let see betapa excitednya kami & anak2.... Tak dapat ronda North Lake.. kita ronda jelah South Lake ni....


Sampai satu tempat pemandu cruise ni berenti kat tempat yg byk ikan2.. airnya jernih giler (nak banding dgn air kat dlm Mines tu) Mengikut info dari pemandu tu.. kedalaman tasik tersebut adalah kira2 100 meter.. wooo.. byk dalam tuu.. kalau aku jatuh dlm tu mmg tak timbul dah la.. Kat situ penumpang bolehlah nak bagi ikan2 ni makan.. tu kakak Dini dah berdiri nak bagi ikan2 kat tasik tu makan... siap beli makanan ikan tu.. sepeket rm3.00 Sempat gak aku snap gambar satu lagi cruise di belakang cruise kami yg sama2 berenti kat situ


Dapat juga melihat pelbagai spesis burung kat tepian tasik tu spt flamingo, swan dan entah apa lagi burung ku tak berapa tau sangat Selain burung.. biawak besar pun ado berenang2 mencari mangsa agaknya..... tp aku tak sempat nak snap gambar..


Ini pula antara banglo2 mewah yg ada di tepian tasik ini... Sungguhlah tersergam indah.. begitu mewah sekali.. mengikut kata pemandu cruise tersebut... banglo yg atas sekali tu adalah rumah pemilik tasik tersebut... (ada dia sebut nama tp aku lupa). Banglo mewah warna putih tu pula katanya rumah persinggahan / rumah rehat salah seorang menteri kita.. (lelaki) (malas nak sebut nama.. karang jd issue pula.. lagipun takut tersalah bagi info ada yg aku kena saman... ) Bila tengok rumah tu.. wallawei... mewahnya!! Itu baru rumah rehat/rumah persinggahan tu... belum lagi rumah dia betul2... kalau rumah dia yg betul2 tak taulah berapa punya besar lagi... Tengok tu.. siap ngan ada bot mewah lagi tu.. pastu kalau korang perasan atas bot tu ada meja & kerusi mkn sekali.. may be bolehlah sesekali dorang dinner atas bot tu... Romantika di amor gitu


Sepanjang di atas cruise tu.. Alin dok dengan ayahnyer ajer sebab ibunya sibuk nak snap gambar
Idak kalu nak harapkan hubby ku.. memang takde harapan ler coz dia bukannya minat sgt snap2 gambar nih.. Sepatutnya dengan tiket cruise tu.. kami dibenarkan utk melawat mini zoo yg ada kat The Mines tu.. tapi disebabkan hari tu cuaca hujan jer tak dapatlah nak masuk sbb kata budak pemandu tu zoo mungkin di tutup hari tu...


So.. habislah sudah edisi jelajah tasik pada hari itu..... sebelum balik.. anak2 dok sibuk lagi nak sambung main train tu... layankan ajelah.. gambarnya aku dah campur sekali kat atas tu.. so kat sini hanya gambar2 Haziq naik binatang2 cute ni jelah yg ada... bukan main seronok lagi dia.. pakkal ler kakak Dini tak dibenarkan naik sebab terlebih berat.. kalau idak sure kakak Dini pun nak menerai jugak Hmm.. tak dpt tengok haiwan2 kat zoo tu dpt tengok haiwan cute ni pun jadik lahh.. hehehe..

OK.... cukuplah dulu setakat ni... ada lagi gambar lain utk xtvt hari tu.. tp kita sambung lenkali lah.. dah berderet dah ni.. lagipun dah letih nak bercerita Kita jumpa di lain entry pulak insyaAllah...

Jumpa lg..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net