Want your
own Fotopage?






 
Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 6-Jan-2010 04:33 Email | Share | Bookmark
Wira Buana Seafood & Resepi Mee Udang (Che'Iza)

 
 
 
 
 
Date : 26th December 2009
Location : Wira Buana Seafood, Klang

Ini sambungan dari entry di Mines tempohari.....

Sepulangnya dari Mines tu... kami terus ke Klang umah angah pulak untuk ambil baju sekolah kakak Dini yang ditempah dgn makngahnya.... aku nak menjahit skrg ni dah tak sempat dah... tambah2 pulak mesin jahit kat rumah tu dah sewel sikit terus mood menjahit merudum Ni bukan semata2 alasan ni... memang payah nak menjahit bila ada si kecik tu.. karang baru aku nak bentang kain nak mengukur & menggunting.. gerenti si Alin dtg nak tolong sama... kang tak pasal2 aku bungkus Alin dengan kain2 tu jdkan tepong bungkus.. Senang cerita.. kita tempah ajelah.. Bukan kata baju sekolah jer yg aku tempah... ngan tudung2 sekolah sekali aku suruh dia jahit sebab saiz tudung kakak Dini memang payah nak cari kat kedai Hmm... sesambil tu.. dpt gak makngahnya jadikan sebagai sumber pendapatan.. nak buka sekolah ni sure pakai duit byk... angah adikku tu suri rumah sepenuh masa.. daripada masa terbuang mcm tu jer.. dia adalah ambil tempahan menjahit baju kurung. Langsir pun boleh gak dia jahit... sesiapa yg dok kat area Rantau Panjang Klang tu.. bolehlah kalau nak cuba2 upah jahit baju dengan dia... tinggalkan email anda nnt aku bg address dia

Ok back to the story.. sebelum sampai umah angah.. berenti makan dulu kat Wira Buana Seafood ni sebab perut masing2 pun dah lapor.... Ada banyak kedai2 makan sepanjang jalan nak ke rumah angah ni... penah gak mencuba masakan di beberapa kedai lain.. dlm byk2 restoren tu.. masakan di Wira Buana ni salah satu yg kena di tekak kami semua... bak kata org tu secukup rasa ler.. Ni bukan puji sbb dpt komisyen ke hapa.. tp puji ikhlas.. tapi lain org lain citarasanya kan... so tepuk dada tanya selera

Gambor anak2 & makanan jer yg ada...
Adik Alin tu baju dah tukor dah... dah siap lap2 badan dia & tukar diapers semua sebelum keluar dari Mines tu... layan jelah gambor yg tak seberapa ni...

Menunggu order.. perut masing2 dah mula berkerongcong masa ni...



Kali ni order ler ikut selera masing2... ibu dengan feberet tomyam, ayah dgn sup tulang, anak2 dgn sup ayam... ibu nak ikan bakar.. ayah nak ikan goreng pedas.. kakak nak sotong goreng tepong.. hmmm
Ibu nak kailan ikan masin, ayah nak kangkung belacan.. gasak dua2


Ok sumer.. masa utk santapp...sorilah kalau tak toleh kiri kanan.. perut dah lapor..

Sebaik kami nak gerak ke rumah angah... tak sangka2 ternampak kereta abang Sobri suami kak Ramlah (Meru) baru parking kat depan kedai tu.... hehehe... so borak2 ler kejap ngan abang Sobri.. ingatkan ada kak Ram & anak2 sumer.. rupa2nya kakak ku ittew on the way balik dari Melaka... balik kg dengan bas rupanya... masa tu abg Sobri baru habis kerja.. singgah situ nak makan and then nak gi jemput Kak Ram kat stesyen bas Klang Sentral.. hmmm.. terlambat sikit jer abg Sobri sampai.. kalau idak boleh mkn sama2....... So lepas borak2 jap & siap abg Sobri call kak Ram & bagi tepon dia kat aku soh sembang ngan Kak Ram yg masih dlm bas masa tu pastu hubby pun salam2 & kami pun terus ke rumah angah.... Sampai2 umah angah.. dia hidang pulak mee bandong.. adehhh... perut ni memang dah kenyang sekenyangnyer.. memang sikit pun dah takde ruang.. so memang tak makan ler mee bandong angah tu.. cuma minum air jer.. (aku dah ckp takyah wat apa2.. sbb nak singgah makan dulu.. tp dia wat jugak mee bandong) harap2 angah jangan kecik ati yekk.. bukan kaklong tak sudi.. tapi perut ni memang betul2 dah kenyang sangat.. tengok jelah makanan yg kami order tu.. sendat perut dibuatnya.. kalau memang kami tak mkn lagi.. usah kata mee bandong.. kalau org hidang nasi lauk budu pun kaklong balunn cukup2....

Oklah.... abis sudah cerita utk hari tu... skrg meh tengok apa yg aku masak bebaru ni..........

Akibat terliur dengan mee udang yg Zaiy Dubai tu masak aritu.. terus aku pun teringin nak mencuba juga..... Bak kata Zaiy.. kalau tak masak sendiri takkan nak tunggu turun dari langit kan.. heheh.. akak setuju sangat kata2 Zaiy tu... Hmm.. nak tunggu dpt merasa mee udang banjir Mak Teh kat Kuala Sepetang tu tak tau bilalah tu akan jd kenyataan Rajin ker malas ke.. sudahnya mmg kena masak sendiri

Aku masak ni untuk lunch hari last tahun 2009 (31 Dec 2009).... boss bagi cuti half day hari tu.. apa lagi.. balik keje kul 12 tu terus singgah kedai beli bahan2.. amik anak2 umah pengasuh.. balik rumah terus ketung ketang kat dapur siapkan lunch... kejap jer pun dah siap Mekasih byk2 kepada empunya resepi ni Che'Iza & tq juga pada Zaiy kerana sudi share resepi dengan semua kwn2 di blog Zaiy Memang sedap... kena ngan selera aku...

Quote:
MEE UDANG
Sumber : Che'Iza Myresepi (copy dari blog Zaiy)

Bahan-bahan ( 3-4 org )
1 kg mee kuning
300 gm udang saiz L (belasah jerlah saiz apapun eh) (kalu suka udang banjir boleh lebihkan.. )
4 sb lada boh / lada blender
*4 ulas bawang merah
*3 ulas bawang putih
*1 sb udang kering
*1/2 inci halia
1 sb petis
3 sb sos tomato
1 sb sos cili
keledek / kentang yg tlh direbus n di lenyek (optional- utk pekatkan kuah) (MaDiHaA guna 2 ketul kentang sederhana besar utk 1 ½ resepi kuah ini ~ diblend)
gula n garam
taugeh n sawi
daun bawang n bawang goreng

Cara-cara
1.Bersihkan udang. Potong sikit muncung udang tu & cuci bersih. Rebus udang hingga masak... tapis keluar udang n asingkan.. Air rebusan jgn buang....
2.Tumis lada boh hingga garing... Kisar bahan bertanda *... Tumis lak bahan kisar.... hingga betul garing n naik bau....
3.Masukkan air rebusan udang.. biar kuah mendidih... Masukkan sos tomato, sos cili n petis... Renehkan kuah
4.Masukkan garam n gula... bergantung pada citarasa masing.... Adalah lebih baik kalau kuah ni direneh lebih lama.... Lagi lama sedap....
5.Letak keledek/kentang yg tlh dilenyek (diblend) utk memekatkan kuah... Tapi kuah ni dah cukup pekat sbb ada letak sos... so depend masing2lah eh...
6.Celur mee, taugeh n sawi.... Bila menghidang ambil mee, taugeh, sawi & udang yg telah direbus tadi... tuang kuah n taburlah dgn daun bawang n bawang goreng sedia dimakan.

NOTA DARI MADIHA: Resepi kuah ni rasanya perlu dimasak ikut sukatan 1 1/2 resepi jika nak guna utk 1 kg mee kuning.... MaDiHaA sendiri buat 1 1/2 resepi & ngam2 utk 900 gm mee (450 gm x 2)... Terpulang pd masing2 jika jenis tak suka kuah banjir may be cukup ler kot ikut resepi asal... Anyway.. thanks to Che'Iza kerana share resepi sedap nih..


Quote:
Minta maaf jika lately ni aku byk masukkan gambar2 keluarga berbanding gambar2 masakan...
Nak wat camanakan.. dah jarang2 bereksperimen dengan resepi baru.. daripada FP ni senyap sunyi so masukkan jelah xtvt family......... jangan ada yg bosan


Jumpa lagi......
Terima kasih tidak terhingga kepada pengunjung2 setia FP ini.......... kerana kunjungan & sokongan anda semualah (tak kira yg selalu tinggalkan komen maupun silent reader) membuatkan tuan punya FP ini bertambah2 semangat nak update FP walaupun ketika ini ramai yg dah beralih ke blog & FB...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2014.

ns4008229.ip-198-27-68.net