Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 14-Jan-2010 05:45 Email | Share | Bookmark
Jalan2 ke Kuala Selangor ~ jumpa Hanaz...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tarikh : 10 Januari 2010
Hari : Ahad
Lokasi : Kuala Selangor

Hari Ahad yang indah... pepagi lagi dah kejutkan anak2 suruh bangun & bersiap2.. hati teruja kerana hari tu aku dah pakat dengan Ida kazen ku untuk ke Kuala Selangor iaitu lebih spesifik lagi.. ke rumah HanAz Manis Sebenarnya.. tujuan utama nak pegi ke sana sebab kami nak pulangkan jaket suami Hanaz yang tertinggal kat rumah Sujah masa dia dtg majlis besday twin aritu.... semetelah aku pulak memang dah lama jugak berhajat nak jenjalan ke Kuala Selangor sambil2 menghirup udara segar dalam kebun sawit... jadi.. bila tau jaket En. Azhar tertinggal ritu... dlm hati kata.. ada channn aku nak kenal2 Kuala Selangor nihh Kebetulan minggu tu abangku cuti.... bodek2 ngan cik abang ku tak sangka pulak dia setuju... TQ abang sebab sudi layan permintaan ibu...

Sebelum tu.. hari Sabtu tu.. hampir2 gak nak kena kensel plan nak pegi K.Selangor sebab dapat khabar yang tanker (lori minyak sawit) yang adik ku Dee bawak hampir2 nak terjun bukit kat Dengkil.. tankernya tak dapat di gerakkan lagi sebab dah senget sebelah gara2 bahu jalan yg lembut.. masa tu lak Dee kata dia agak mengantuk juga.. tambah2 waktu kejadian tu kul 5 pagi.. keadaan masih gelap.. tak berapa clear sangat katanya masa nak parking lori tu.. apalagi dengan muatan minyak yg bertan2 berat tu.. terus lori senget sebelah.. Terpaksa panggil kren besar utk angkat lorinya.. Dee kata kren dtg cangkuk terus tangki lori dari atas.. angkat.. dah letak atas jalan raya.. masa tu dia dok dlm lori.. gayat gak katanya masa lori terangkat tu.. hehe.. mesti kren tu besar giler.. kalu dak takkan boleh angkat lori tanker yg berisi tu.. kalau lori kosong ringan sikit.. Aku cadang tu nak gi gak jenguk2 Dee coz kejadian tu kat Dengkil jer (kalau kat Pasir Gudang.. idok ler aku nak pegi ).. tp bila Dee cakap jangan dtg dulu sbb kalau kren dtg cepat.. mungkin dia sempat turunkan minyak tu kat kilang.. cuma yg risau kalau kren tu lambat sampai & kilang tutup coz hari tu Sabtu.. sib baiklah sempat gak turunkan minyak hari tu lepas kren dtg selamatkan lori tu.. & syukur gak coz kakitangan kilang tu sanggup tunggu.. kalau idak.. sure aku kena gi ke Dengkil tu utk jemput Dee.. ye ler.. abis takkan dia nak tidor dlm lori lak.. dah tu.. ari ahad sure kilang masih tutup.. tu yg bila semua dah setel terus bgtau kat Ida plan nak ke Kuala Selangor jadikk.. (panjang lak intronyer yekk.. takperlah.. cerita2 tu sebagai kenangan peribadi semata2.. hehehe..)


On the way ke Kuala Selangor... excited gak sebab baru 1st time lalu jalan ni... pernah sampai dah sekali ke Kuala Selangor dulu.. tp ikut jalan Meru... hmm.. setelah tersalah lorong nak ke rumah Hanaz.. akhirnya sampai jugak kami lepas calling2 Hanaz mintak petunjuk.. sampai je kat guard house estat tu.. Abang We dengan Uda Ariz dah siap menunggu kami dengan motor..


Pantang nampak pokok2.. mesti aku nak amik gambar... segar je mata memandang tengok kehijauan pokok2 ni kan


Bersalam2an & bersembang2 kejap.. Hanaz terus jemput makan mee rebus... rezeki kami hari tu dapat merasa air tangan Hanaz yang pandai memasak tu... Memang sedappp Makan mee rebus dengan air carrot (lupa lak nak snap gambar).. hilang dahaga...


Bukan setakat mee rebus jer yg Hanaz masak.. sekali ngan nasi putih & lauk bagai lagi tu... yelahh.. dah awak pun dtg time org mkn tengahari kann...(sengaja bertolak awal sebab takut hujan belah petang.. lgpun esok nak keja takut blk lewat pulak) malu gak rasa coz rasa mcm menyusahkan tuan rumah jer.. tu yg bila tau Hanaz masak nasi.. aku mkn mee rebus sikit jerlah coz nak makan gulai nangka ngan ikan bakar yg marbeles tu... muka tak malu betul kann.. Masa Hanaz masak gulai tu.. sempat gak aku menyibuk kat dapur.. sambil jenguk2 belakang umah Hanaz.. mcm2 pokok yg Hanaz tanam.. cili api, kunyit & macam2 lagi.. seronoknyer tgk tanaman tu sumer.. tp tak sempat nak amik gambar coz bebudak ni pun ikut sibuk sama kat dapur.. hisshhh.. mengacau betul ler..



Siap makan.. tengok budak2 ni main kat luar.. seronok bukan main diaorang ni dpt main kat laman yg luas.. rumah sendiri mana ada laman cenggitu.. yg tak tahan tu.. ada ker nyer main siram2 air.. adehhhh bebudak ni... habis basah koridor umah Hanaz.. mintak maaf ye Hanaz.. anak akak tu lasak sikit.. tu yg kdg malas nak bwk jln2 umah org.. tu cerita anak aku.. yg anak Ida lain lak xtvtnyer.. abis bajunyer sendiri terconteng dok main kaler.. sabor jelah ehehehe.. tulah dinamakan budak...


Lama gak kitorang lepak umah Hanaz.. sembang2, siap sempat solat Zuhur, siap sempat mandikan Alin.. abang ku pulak sempat lelapkan mata kejap kat kerusi tu sebab ibuk2 dok sakan bersembang.. keh keh keh.. memang dia tak cukup tidor sebenarnya coz dia baru habis kerja malam.. & actually malam sebelumnya tu kami ada xtvt gak.. blk umah kul 1.30 pagi.. (nnt aku masuk next entry coz aku masih menunggu gambar2 dari kamera nakni sementara tu.. aku masuklah dulu entry ni ) terasa sungguh mesra sekali layanan tuan rumah.. Rasa macam sedara sendiri... mcm dah kenal lama jer.. lepas ni Hanaz cakap kalau nak makan seafood kat Jeram.. dia pelawa tidor kat umah dia lak.. hehehe... Hanaz jangan pelawa2... kitorang ni muka tak malu...


Bergambar sebagai kenangan...


Lepas2 bergambar & dpt buah tangan bagai dari Hanaz.. Hanaz & suaminya sempat lagi bawak kami ke Pantai Remis kejap... sporting betul Encik Azhar ni.. disebabkan nak cepat sebab kami dtg situ pinjam kereta acu (acu yg pelawa coz kami semua ni tak muat dlm satu kereta.. tu yg acu suruh bawak unser dia heheeh..) so aku hanya sempat beli jajan2, air & kerang fresh dari sana.. & mentarang yang ku idam2kan pun dapat gak.. tp Hanaz lak yang belanja.. wat susah2 jekk.. mekasih byk2 ye Hanaz..

Inilah yang nak ku cari2 sangat kat Pantai Remis tu....

Ni dah siap aku cuci bersih kulitnya tu.. kalau idak.. ada terlekat lumpur kat kulit dia tuh.. siap aku berus2 lagikk..






Disebabkan dari Pantai Remis tu dah tak jauh sangat dah dari Klang.. kami terus lalu ikut laluan tu jer (tak ikut laluan Sg. Buluh ~ Ijok masa dtg tu) sebab nak singgah ke Klang kejap rumah angah coz Ida nak tempah baju... so ni kiranya jalan2 2 dlm 1 ler nih.. hehe..

Ok.. meh tengok apa dah jadik dengan mentaRANG & keRANG tu yekk

Tarraaaaaaaaaaaa.... inilah jadiknyerrr..... dua2 ni memang sedappp.. kerang tu dah semestinya feberet aku.. bila terbau collek cuka tu.. terus cair air liur.. mentarang tu pulak.. lagilah sedapnyer.. lebih kurang macam lala gak rasanya... kalau nak dibandingkan dengan kupang.. mentarang jauhhhhhh lebih sedap.. (bg selera aku ler kan.. org lain aku tak tau ler..) tp anak2 aku tak suka pulak ngan mentarang tu.. kerang je yg dorang makan.. so mak ayah ler yg pulun sakan...


Kerang rebus ni aku makan dengan collek cuka jer.. mmg sedapppp Tak makan nasi pun aku mlm tu...(hubby jer mkn) aku dok pulun kerang & mentarang jer...

Resepi untuk mentarang tu aku sertakan yer.. ni first time aku masak mentarang ni.. main hentam jek.. Masa first time makan mentarang dulu.. makan kat rumah Sujah itupun yang org bagi.. masa tu ler aku baru kenal menatang mentarang tu.. & mula2 nak makan tu seram jugak sbb besar sgt.. tp bila abg ckp sedap.. try test satu... uisssshh.. memang sedapp pon.. Tu yg bila sampai ke Pantai Remis tu dok intai2 mentarang tu.. coz kat lain tempat mana ada jual kan (maksud aku.. kat area KL & PJ ni..) Tp masa tu tak byk gerai yg jualnya.. ada 2 gerai je yg jual.. itupun dah tinggal seciput.. mujur ada gak rezeki kami..

Quote:
MENTARANG TUMIS PEDAS
Sumber : Sendiri

Bahan2
1 kg mentarang ~ dicuci bersih2 kulitnya (jika perlu guna berus yg sesuai), rendam & tos beberapa kali utk buang lumpurnya
1 helai daun kunyit ~ disiat2 (boleh ganti dengan beberapa helai daun limau purut)
2 batang serai ~ di ketuk
minyak masak secukupnya
1 s/b sos nampla (sos ikan)
2 s/b sos cili
2 s/b sos tiram
2 s/b kicap cair
1 s/k gula
garam & aji secukup rasa
1 s/k asam jawa ~ diramas dengan air kat bwh tu
1 ~ 2 cawan air (bergantung keperluan)

Bahan2 Kisar
1 biji bwg besar
3 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
1 inci halia
2 batang serai ~ dihiris dulu
10 biji cili kering ~ potong2 & rebus kejap
6 biji cili padi

Cara2 Menyediakan
1. Panaskan minyak lalu tumiskan bahan2 kisar & serai yg diketuk. Tumis hingga garing & wangi.
2. Masukkan segala jenis sos & air asam jawa. Biar mendidih kejap.
3. Masukkan mentarang & daun kunyit. Kacau2 biar sebati. Masukkan gula, perasa & garam (rasa dulu takut termasin coz dlm sos pun ada garam).
4. Kacau2 biar kuah agak pekat bolehlah matikan api & hidang panas2




Buat Hanaz sekeluarga... dikesempatan ini akak nak ucapkan berbanyak2 terima kasih buat Hanaz sekeluarga kerana sudi melayan kedatangan kami ke sana.. semoga ikatan persahabatan kita akan berterusan sampai bila2 biarpun sesudah Hanaz berpindah ke tempat lain sekali pun.. Nanti senang2.. datanglah rumah akak pula yer...

Entry utk hari ni... maaf ler berjela2...
Sekian...



Since 11th Jan 2010, 12.01 pm
THANK YOU TO ALL VISITORS


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net