Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 8-Feb-2010 03:21 Email | Share | Bookmark
Award; Cerita Hubbyku ; Ubi Kayu Ungkep & Puding Roti Bercheese

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Salam semua..

Sebelum terlupa.. aku tepek dulu award 1st komentar yang dpt dari FP Nurul... TQ Nurul...


Hari ni nak berkisah pasal hubby punya cerita.. hehe.. (tumpang FP ibu jap sebab ayah takde FP ). Ala.. bukan cerita apa pun.. cuma nak masukkan gambar2 kenangan masa dia nak gi dinner company dia aritu... tak silap aku.. 23hb Januari yg lepas.. Ada ker patut.. kompeninya kali ni pilih dinner kat restoren Cina.. Memang ler dia cuma masak seafood (takde bab*). Tapi yang tak bestnyer.. dia punya bannernya yang besar tu terpampang logo carsberg sebesar2nya... Apa ke bendanyer halal...?? memang sah2 restorennyer tak halal... Bila komplen bos dia ckp itu restoren takde masak bab* maaa..... semua seafood juga... kalau pun betul.. masakan yg di masak tu boleh percaya ker takde campuran wine ataupun arak.. ?? Hubby ku memang sangat2 particular pasal halal haram nih... sorry ler dia nak masuk kalau takde nampak tanda halal kat restoren2 Cina nih... Apa lagi nama restoren pun dah meragukan.. 'Crocodile Farm Seafood Restaurant' lebih kurang gitulah bunyinyer... entah2 ada masak daging buaya ker haper Aku ada gak tolong hubby call restoren tu.. tanya serba sikit.. amoi yg jwp phone tu ckp memang restoren dia takde tanda halal sebab dorang jual minuman keras.. tp dorang cuma masak seafood & ayam jer.. supplier ayam dorang ada sijil ikhtiraf halal.. dorang pun ada ckp yg Sultan Trengganu (Agung skrg) pun pernah masuk restoren dorang... (masuk jer belum tentu mkn kan kan kan.. itupun entah betul ker idok.. hehehe), dan dorang pun dok sibuk ckp ramai 'Melayu' dtg makan sini maaaa....... dlm hati aku kata.. elehhh.. setakat Melayu dtg makan apa nak hairan.. sedangkan yang sanggup togak air haram idup2 pun bersepah2... Cuma satu jer yg agak menghairankan (& alhamdulillah).. coz kat restoren dorang tu ada disediakan surau untuk perempuan & lelaki (abang aku cakap) Hmmm.. sebenarnya mlm tu hubby pegi gak dinner tu walaupun makanannya meragukan.. & hubby request aku masak something untuk dia bawak bekal ke dinner tu.. ada ker orang wat mcm tuhh..?? kah kah kah.. takperlah.. yang penting.. makanan yang hubby ku makan sah status HALALnya.. daripada makan benda2 yang meragukan kehalalannya yang bakal menjadi darah daging kita.. Hubby pegi dinner tu sekadar menghormati majlis jer.. maklum ler.. kalau cik abang ku tak pergi.. nanti ada pulak budak2 melayu lain yang takmau pegi... nanti cik abang aku gak dipersalahkan... lagipun.. rugi lak nnt sebab kalu tak dtg.. automatik tak dpt lucky draw besor tuh.. hehehe.. Alhamdulillah.. budak2 melayu yang lain pun sama tak makan makanan2 yg terhidang tuu... dok ngikut cik abang aku.. (pd hubby aku.. terpulang pd diri masing2 ler nak mkn atau tak..) alahaiii... cedihnyer kann.. pegi dinner tp takleh nak mkn..

Ok jom tengok gambor..


Inilah yang hubby dapat masa lucky draw.. tapi lucky draw ni dibuat pagi sebelum dinner tu berlangsung.. coz katanya byk sangat dpt sponsor hadiah.. so hadiah yg kecik2 dibuat dulu lucky draw kat kilang.. yg besor2/yg mahal2 bwk kat dinner plak.. hubby dpt seterika & kettle jug jer..


Malam tu hubby pakai baju batik yang terpaksa dipinjam dari Acu.. sesaja nak mencuba nasib dalam pertandingan dressing paling bergaya.. Hubby ku manalah pernah ada baju batik nii.......... nilah 1st time abang ku pakai baju batik agaknya.. (opss.. masa dok asrama sekolah agama dulu pernah kot pakai baju batik ). Tapi nasib kurang menyebelahi abang ku.. tak menang apa2 pun.. keh keh keh.. takperlah.. takde rezeki


Masa ni baru balik dari dinner... mari kita tengok apa yang dapat


Adik Alin pun sibuk nak tengok gak ... ayahnya balik.. anak2 lom tidor lagi.. Alin dah tidor sebenarnya.. dok kecoh2 ayahnya buka hadiah (Haziq ler yang kecoh) terus Alin terjaga..


Ini jer rezeki yang hubby dpt... lucky draw hadiah besor pun takde dpt.. yg dpt cuma RM50 menang dlm games yang hubby amik bahagian & juga dpt plate penghargaan 15 tahun perkhidmatan dari Royal Selangor.. Memang takde ong tahun nih.. hehe.. takperlah aku masuk gambor2 nih sebab nak buat kenangan hubby pakai baju batik tu jer..


Inilah pulut kuning & rendang ayam yang aku buat ..




Ini bekalan hubby ku ke dinner tuh.. hehehe.. kelakar bila dok ingat2 balik..


Kalu rasa terliur boleh klik sini utk resepi.. resepi rendang tu.. tukar jer ke ayam.. resepi biasa2 jer..


Okeh... ni pulak nak tunjuk sarapan kami ahad semalam Sedapp... !! Kedua2nya pun sedap !! Jom tengok gambar & resepi

Resepi puding roti ni ambil dari FP kak Ida Isk.. TQ kak!! Menurut kak Ida.. resepi ni dia kecek dari seorang chef dari salah sebuah hotel di KL ni.. tp nama hotel tu perlu dirahsiakan.. sebab kak Ida dah janji dgn chef tu..


Quote:
PUDING ROTI BERCHEESE
Sumber : Ida ISK FP

Bahan2nya

10 keping roti (MaDiHaA guna kerak roti lebihan buat sandwich aritu elak pembaziran )
2 cawan susu segar
½ cawan gula perang
250 grm krim cheese / 1 buku (guna 300 grm sebab roti ku byk )
1 biji telur
1 sudu esen vanilla
raisin / buah campur untuk hiasan

caranya :-

- susun roti dalam loyang pembakar
- jiruskan susu segar atas roti – biarkan dalam 15 minit
- pukul cheese, telur , gula perang + esen vanilla hingga gebu
- tuangkan atas roti tadi.
- Hiasa dengan raisin hitam /or buah campur
- Bakar dlm oven selama 20 minit = 200 deg. (ku guna 185C selama 25 minit)
- Tunggu sejuk baru potong…



Selain sarapan puding roti berkeju tuh.. pagi tu sempat jugak buat ubi kayu ungkep ni.. terliur bila tengok Kak Su tayang dlm blognya baru2 ni.. kebetulan kat rumah ada ubi kayu sikit lagi.. terus ler print resepi.. Memang sedappp!! Abang pun cakap sedapp.. sambil makan sambil menyanyi2 "AKU SUKA SINGKONG KAU SUKA KEJU!!" (acah jer tuh.. aku yg menambah )TQ Zana & Kak Su sudi share resepi Jowo ni..

Quote:
UBI KAYU UNGKEP
RESEPI Zana : COPY DARI : Kak Su (TQ zana & kak su )


Bahan2
1 kg ubi - potong spt nak merebus n bersihkan.. (guna tak sampai 1kg)
4 sb ketumbar* (kurangkan ke 2 sb)
3 biji bwg merah*
3 ulas bwg putih*
segengam ikan bilis*- lagi byk lagi best..
sedikit kunyit/serbuk
garam secukup rasa.
Sedikit minyak untuk menumis

Cara2.
1. Tumbuk bahan*. (aku guna pengisar kering.. biasalah org rajin )
2. Tumiskan bahan* dalam kuali hingga berbau harum..dan masukkan garam
3. Masukan ubi dan gaul rata
4. Masukkan air hingga paras ubi/menutupi ubi
5. Tutup kuali, dan biarkan sehingga ubi empuk.
6. Apabila air ubi hampir kering, buka tutup kuali dan kacau rata supaya tidak hangit.
7. Kacau perlahan sehingga air ubi kering.. tutup api.. Angkat & bolehlah dihidang panas2


Selamat Mencuba!



Since 11th Jan 2010, 12.01 pm
THANK YOU TO ALL VISITORS

Dalam kes en. hubby ku ini rasanya tak ada sesiapa terasa hati masa suami akak buka bekal tu... sebab bukannya pegi kenduri.. tapi dinner.. suami akak duduk semeja dengan budak2 Melayu yang lain dan BERKONGSI bekalan yang dibawa.. budak2 lain duduk semeja ialah budak2 Myanmar.... Kalau ikutkan... suami akak & budak2 Melayu lain LAGIIIIIII TERASA HATI dengan kompeninyer sebab kompeninya tidak memikirkan KEPENTINGAN ORANG ISLAM.. sepatutnya mereka memilih RESTORAN YANG HALAL supaya semua staff mereka dapat makan TANPA WAS-WAS..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net