Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 4-Oct-2010 03:53 Email | Share | Bookmark
Raya @ Dungun, Trengganu 2010

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Salam.....

Sepatutnya.. kena siarkan Part II raya kat Pahang dulu... tp oleh kerana belum ada masa nak pg copy gambar2 dari kamera angah adikku kat Klang.. jadi aku masukkan dulu gambar2 raya kat Trengganu yang ada dlm henphone aku ni. Idak nanti.. makin bersusun2 gambar2 dok menunggu giliran nak enterprem kat FP aku nih.. Sementara ada sikit masa sesambil lunch ni... baik aku update dulu.. Sajalah wat kenangan hari tua...... skrg ni dah lama tak 'menyuci' gambar kat kedai gambar macam dulu2... so.. kita simpan koleksi kat FP jadi ler utk tatapan anak cucu nanti.. itupun kalau FP ni panjang umur ler..

Sebenarnya aku & hubby tiada perancangan pun nak balik beraya ke Trengganu ni.. Pagi raya ke dua tu dok borak2 dengan ma & adik2 sesambil bersarapan.. pastu dengar ma kata nak balik Dungun. Tapi tak sure lagi nak balik hari apa.. aku pun laju je ckp kalau nak balik.. jomlah balik hari ni.. boleh kaklong ikut sama beraya kat Dungun coz cuti pun tak lama.. so sempat tidor 2 mlm pun jadik ler Perancangan mengejut selalunya memang menjadi... dan2 tu juga bersiap.. takde le nak mengemas2 baju pun sebab mmg kain baju dok ada dlm beg Baju2 kotor hari raya pertama pun dah siap basuh & sidai.. cuma ma dgn Abby ajelah kemas baju sikit2.. Pastu dah siap semua.. terus ler kami bertolak.. lepas zohor jugak baru bertolak.. hehehe.. biasa ler dah ramai2 ngan anak2 tu.. mana boleh nak cepat kan...

Berhenti makan petang kat sini.. apa ke nama tempat ni lupa dah.. tapi dah masuk Trengganu ni... Byk kedai tutup maklumlah baru raya ke dua... cari punya cari singgah jelah kedai ni. Order yang ringkas2 aje.. nasi goreng, mee goreng.. Sementara tunggu makanan siap.. dorang pegi beli keropok lekor goreng kat kedai sebelah.. aku tak ikut sbb Alin tidor beriba... so.. dok jelah kat kerusi tu sambil riba Alin sambil amik gambor.. tulah jelah keje aku.. Kami kongker 3 meja batu ni... maklumlah ramai.. aku dok meja tengah tukang amik gambor org kiri kanan... tp amik gambor family kami je.. gambor org lain tak amik ler.. hehehe...


Meneruskan perjalanan kami.. gambar Alin tu ambik masa berenti kat Petronas Paka..


Ma awal2 telefon kazen aku kak Mah yang dok kat Paka bagitau nak balik sana.. so Kak Mah pesan suruh singgah rumah dia makan nasi kat situ... Kami sampai dia tengah sibuk masak lauk.. Sian kak Mah tengah sakit2 pun kena layan tamu gak.. Kebetulan pulak hari tu kak Mah tak berapa sihat. Kak Mah ni kazen aku dari sebelah ma yang boleh tahan rajinnya... Menu malam tu.. singgang ikan aye, ikan aye goreng, sayur goreng, sambal sotong, budu & ulam timun... wahh.. berselera makan ada budu.. Lama jugak dok melepak rumah kak Mah ni... Dah siap2 solat, makan & borak bagai kami teruskan perjalanan ke rumah mak sedara kat Kg. Pinang Merah pulak iaitu mak Kak Mah tadi ler.. Perut dah kenyang.. so kat rumah Cekde kitorang bersihkan diri & merehatkan diri ajelah sesambil berborak ngan Cekde & ayohde..


Pagi raya ke3 kami bersiap2 nak beraya umah sedara mara yang lain pulak.. tak boleh lengah2.. nanti tak cukup masa nak berjalan.. gerak dari rumah ayohde.. singgah umah pokteh Mat. Kebetulan ada lagi tamu lain.. so just borak2 kejap aje... sempat lagi ma tempah udang galah dengan anak sulung pokteh Fozi yang selalu pegi cari udang galah kat sungai belakang rumah pokteh.. janji nak ambik masa kami on the way nak balik.. harap2 adalah rezeki kitorang.. hehehe.. Kat umah pokteh tak ambik gambar sebab aku segan sebab ada tamu lain..

Dari umah pokteh.. gerak ke rumah sepupu aku kak Lang.. Sampai sana sedang molek tengahari perut pun dah berkeroncong.. kebetulan pulak kak Lang ada masak laksa lemak Trengganu... memang langkah kanan ler.. memang feberet semua orang.. anak2 aku pun suka termasuk Haziq.. cuma Alin je tak makan sebab masa sampai umah kak Lang tu.. Alin tertidor.. Selain laksa lemak.. ada gak ketupat pulut & tapai pulut lebihan raya pertama... ketupat pulut & tapai pulut tu memang tahan lama hingga 2, 3 hari.. selalunya ketupat pulut kalau ada lebih akan digorengkan supaya ia lembut semula..


Dari rumah kak Lang.. ma cadang nak pegi rumah abangnya kat Bukit Catok.. bila kak Lang dengor ma nak pegi sana.. dia pun teringin nak ikut sebab dah lama tak ziarah pok sedaranya tu.. so dari 2 buah kereta.. dah jadi 4 buah kereta menuju ke rumah poklong Mezoh.. (Hamzah) sebab adik kak Lang Maziah pun ada kat rumah dia.. so semua ikut sekali.. balik dari rumah poklong Mezah.. masing2 bawak haluan masing2... kak Lang & Maziah sekeluarga pegi ziarah umah sedara mereka yg lain & kami pulak pegi rumah kazen aku kak Yoh yang tak jauh dari umah poklong... tapi rupanyanya kak Yoh takde kat rumah sebab pegi beraya ke Besut umah abg sulungnya.. kami pun terus pegi rumah ayahwe (ayah Ida) pulak... tu kiranya destinasi terakhir kami le tu... kalau ikutkan byk lagi rumah sedara mara lain terutama yg ada kat Kuala Trengganu.. tapi badan dah letih & masa pun tak mengizinkan.. lain kali ajelah nampaknya..
Sampai umah ayahwe.. dapatlah bertemu mata dengan ayahwe sekeluarga selain Sujah sekeluarga yang juga balik beraya kat sana.. moksu terus masak2 ajak makan dulu... sian kat moksu sebab kitorang tak call dulu.. saja nak bagi surprise.. Moksu kata.. dah nak bagi surprise sangat.. so lauk pon surprise ler jugak.. hehehe.. tp berselera je kitorang makan terutama bila moksu masak sambal ikan aye feberet aku tu...
Ni gambar masa kat rumah ayahwe... Alin tu asyik melalak aje sebab dia takut ngan jurufoto along yang rajin sangat nak ambik gambar dia... Ni semua gambar2 dari kamera along (abang Ida)... tu yg ada nampak beza dari gambar2 yang lain kan


Petang tu.. moksu ajak pegi ambik angin kat pantai Kuala Abang (pantai yang kami buat family day dulu tu). Kitorang mengikut ajelah... sesambil ambik angin petang.. sesambil berposing melayan kehendak along yang minat dengan fotografi....... budak2 pulak takkan nak lepaskan peluang untuk mandi pantai... Alin aje tak mandi sebab penakut.. bukan je takut kat air... takut gak nak pijak pasir pantai tu.. ada ke patut... anak sapalah niii...


Alin melalak lepas antie Naknie dirikan dia atas pasir... Dah lepas tu tak bergerak2 kemana... dok atas tikar tu jelah.. nasib baik ada tikar..


Ni gambar2 dari kamera along... sesekali disuruh berposing... layan jelah kan.. bukan senang nak dpt jurufoto percuma ni.... TQ along.. sudi ambik gambar kami semua... Balik dari pantai ni.. Ida masak mee udang.. terima kasih moksu & Ida kerana susah payah melayan kami.. kaklong doakan semoga pa cepat sihat seperti sediakala..



Raya ke empat.. bersiap2 pegi cari sikit buah tangan kat pasar besar Dungun. Kami pegi sebuah kereta aje.. budak2 tak ikut.. cuma yg kecik je ikut. Nak pegi pasar Payang jauh bebenor.. dapat ke pasar Dungun pun jadi ler.. Cari2 ubi keling tak nampak org jual.. kedai pun byk tutup lagi... beli ler serba sikit buah tangan utk diri sendiri & bagi kat jiran2.. termasuk gula kerek (gula nisan) & budu... kalau balik Trengganu tak beli budu memang tak sah..

Saja ambik gambar berlatar belakang laut, jambatan & bot nelayan yg ada bersebelahan dengan tempat parking kereta kat pasar Dungun tu...



Berehat kejap lepas membeli belah sesambil ambil angin dari laut..


Sebelum balik sempat gak ma ajak kitorang 'melewo' (meronda) sekitar tempat arwah ayah berniaga minyak dulu2. Dulu2 masa ma & arwah ayah baru kawin.. arwah ayah bisnes minyak diesel kepada para nelayan kat sini... walaupun dah byk perubahan yang dibuat dengan pelbagai lanskap sekitar situ..... tapi tangki minyak masa arwah ayah berniaga dulu masih ada lagi kat situ.. dapat jugak anak cucunya tengok... mungkin akan datang tangki minyak yang dah uzur tu akan dihapuskan juga... sempat gak aku ambik gambor buat kenang2an.. mana tau aku dtg sekali lagi tangki minyak tu dah lenyapp...


Gambar kat bwh tu pemandangan sepanjang jalan waktu balik dari pasar... ada jalan lain juga sebenarnya.. tapi saja je nak lalu tepi pantai ni... Balik dari pasar.. ambik budak2 kat rumah Ida & kami pegi pulak beraya ke rumah kak Yoh. Kali ni barulah tuan rumah ada kat rumah.. hehehe.. kat rumah kak yoh terlupa plak nak ambik gambor walaupun kami dok sana agak lama jugak... sempat jugak kami menempah tudung yang kak yoh jahit sendiri.. harap2 sempat dapat sebelum raya haji ye kak Yoh


Kami bertolak pulang semula ke Pahang petang raya ke empat lepas makan2 kat rumah ayahwe.. Terima kasih moksu sekeluarga di atas layanan yang diberi. Sempat lagi singgah umah pokteh untuk ambik udang galah yang ditempah. Hanya gambar udang galah mentah je yg aku ambik.. gambar gulainya terlupa pulak nak ambik.. hehehe..


Sekian......... jumpa di n3 lain pulak ye..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net