Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 24-Mar-2011 08:29 Email | Share | Bookmark
Makan-makan Sempena Birthday Alin 2 Tahun

 
 
 
 
 
 
Assalamualaikum & salam sejahtera kepada semua...

Rasa bersalah yang amat sangat pada semua pengunjung FP ku yang masih setia… Tentu korang semua kecewa kan?? Yelahh.. masuk2 je masih dengan cerita lama.. hehe… Nak buat macamana… tuan rumah asyik masyuk di blog sejak2 kebelakangan ni… hehe… Ku tahu masih ada yang sudi bertandang ke mari bila memandang jumlah visitor kat bawah tu semakin hari semakin bertambah. Ribuan terima kasih kepada semua visitor… tak kisah yang rajin tinggalkan komen mahupun silent reader sekalian di atas sokongan anda semua… Walaupun cerita dalam FP ini sekadar cerita merapu2 & cerita family yang berkisar pasal makan2, jalan2 & resepi… tapi rajin jugak u all semua datang melawat…

Oklah.. hari ni tak boleh tidak.. aku kena update jugak something kat FP kesayangan aku ni.. So untuk hari ni aku nak pos gambar2 masa aku buat majlis makan2 masa hari birthday Alin baru2 ni. Kebetulan birthday Alin jatuh hari Sabtu 5hb Mac baru2 ni.. sedang eloklah.. auntie2 dorang pun semua ada balik dari UiTM.. (yg sorang kat S.Alam, yg sorang kat Puncak Alam) jadi seronoklah sikit buat makan2 sebab ramai ada.. Aku takdelah buat majlis besar2 pun.. makan2 untuk anak beranak terdekat jer... bukan kata majlis harijadi sgt pun.. just kumpul2 anak beranak sebab aku cuma jemput pengasuh Alin & juga jiran depan rumah je... (Jemput jugak adik kat Klang.. tapi dia tak dpt dtg ada hal lain pulak…) sebab taknaklah menyusahkan jiran2 sebab aku buat majlis tu kat rumah makcik aku... agak jauh jugak dari rumah aku tu.. so.. setakat makan2 ala kadar gitu.. seganlah nak ajak orang lain beria2 sgt.. Jiran depan umah tu agak rapat sikit.. so jemputlah sekali.. tapi dia tak dpt dtg pulak sebab ada hal lain agaknya.. takpelah.. nak buat macamanakan.. takde rezeki… Alhamdulillah.. makanan habis semua sebab kawan2 anak lelaki makcik (uncle budak2 ni) ramai kat situ.. so.. tak membazirlah.. takpelah sedekah kat budak2 tu... aku ni jenis malas nak jemput2 orang pastu bagitau buat majlis harijadi gitu gini.. nnt takut menyusahkan jemputan plak nak kena sediakan hadiah bagai.. hehehe...

Oklah.. tengok gambarlah pulak yer... sebelum tu.. terima kasih pada Chengah yang sponsor kek birthday Alin.. ibu menempah sebab dah lama teringin nak mkn kek karamel tu.. tapi Chengah takmo amik duit plak.. T.kasih jugak pada makcik & pakcikku (Sujah & Acu) serta anak2nya yang sama2 membantu mana2 yang patut... jom layan gambar!

Opss.. sebelum tu.. nak pos dulu award yang aku dapat dari FP Nurul sebagai komentar yang pertama… TQ Nurul!



Dari seawal pagi aku rendam pulut untuk buat Pulut Kuning.. pastu perap Apam Snow White 2 adunan.. pastu terus masak Rendang Tok 2.5 kg daging, siap rendang.. masak Rendang Ungkep Ayam sesambil mengukus Apam Snow White pulak.. pastu goreng Ayam Rempah pulak.. Siap semua barulah kukus pulut yang 3 kg tadi. Semua aku masak sorang2... cik abang cuma aku suruh dia tolong kopek2kan bawang & tolong layankan si kecik tu jer.. gambar masa masak2 tak byk sebab memang sibuk giler masa tu.. hehe...



Pulut kuning yang aku kukus tu.. sebahagian aku masukkan dalam satu bekas kecik untuk dideko.. tapi aku suruh kazen aku Nakni (auntie budak2 ni) yang tolong hiaskan sebab aku dah letih giler dah masa ni...maklumlah dari awal pagi sampai ke petang masak sorang2 kat rumah.. pastu angkut semua makanan tu bawak pegi rumah makcik.. mau tak penat! Kek tu pulak.. Kek Karamel yang kazenku Ida Marlida sponsor... TQ semua yer..!



Sampai rumah makcik.. bergegas pulak kat dapur makcik dengan kazen aku Chengah atau Ida Marlida buat pulak Takoyaki (yg ni memang dah plan awal2 lagi nak buat projek tako ni..) Tinggal bancuh tepongnya aje sebab sosnya aku dah prepare awal2 lagi kat rumah... Sekejap je siap sebab acuan ada dua.. satu aku punya & satu lagi Ida punya.. Oh ya.. kepada sesiapa yang dah lama mencari atau teringin nak beli acuan Takoyaki/takomaker ni.. bolehlah order Chik Mimi. (boleh masuk ke blog aku untuk dapatkan linknya yer) Alhamdulillah.. ramai betul peminat Takoyaki ni.. & semua puji sedap.. ada yang kata lebih sedap dari yg jual hehe.. Sampai 4 adunan membancuh Takoyaki ni.. sedap makan panas2.. Pastu.. mlm tu (majlis ni sampai mlm) dpt tau pulak tokma budak2 ni nak datang.. bancuh lagi 1 adunan untuk dorang.. jadi kesemuanya 5 adunan takoyaki utk majlis mlm tu.. hehe.. berpeluh2 kepanasan membulatkan tako ni.. tapi seronok menjadi elok je bulat2 takoyakinya... t.kasih Ida sebab tunjuk skill cemana nak membulat takoyaki tu sbb dia dah biasa buat.. aku baru 1st time buat.. syok! Abaikan dapur makcik aku yg antik tu yer.. dapur cantik ada.. tapi dapur antik gak yg best guna...hehe.. Oh ya.. sebelum terlupa.. dadih keladi tu aku prepare malam sebelumnya.. manakala bihun goreng tu.. Sujah yang sponsor... TQ again!



Oklah.. meh tengok gambar budak tembam ni tiup lilin.. hehe....



Cik Ani & apak datang jugak malam tu walaupun sedikit lewat sebab Cik Ani kena pegi rumah Kak Wan jirannya sebab Kak Wan buat tahlil arwah suaminya... Kak Wan jemput jugak aku.. tapi tak dapatlah nak pegi sebab aku pun buat majlis pada hari yang sama... mintak maaf ye Kak Wan..



Gambar2 tetamu yang lain (kengkawan auntie & uncle budak2 ni) takde amik gambar sebab almaklumlaa guna hp... gambar2 yg agak terang benderang tu semua ikhsan dari kamera Nakni.... TQ again Nakni!



Oklah.. nampaknya.. itu sajalah alkisah & gambar2 yang ada untuk kali ini... hingga bertemu di lain waktu....... samada cepat atau lambat... insyaAllah.. pasti ada lagi jika dipanjangkan umur...

Terima kasih sekali lagi kepada semua pengunjung yang masih setia...

Sekian...



Untuk resepi2 terkini.. sila klik Dari Dapur MaDiHaA



Since 11th Jan 2010, 12.01 pm
THANK YOU TO ALL VISITORS..
PLEASE COME AGAIN



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net