Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 13-Apr-2011 03:12 Email | Share | Bookmark
Splash Time@ Wet World, Shah Alam

 
 
 
 
 
 
 
Assalamualaikum....

Apa khabar semua? Moga semua yg masuk FP ku ini sihat2 semuanya yer... kalau ada yg tak sihat tu... cepat2 makan ubat... Alin pun kurang sihat sekarang ni.. batuk2 & selsema.. cian dia tidor malam pun tak berapa lena asyik batuk2 jer.. pagi tadi dah bawak jumpa doktor & ambil ubat utk dia... harap2 lepas ni oklah sikit...

Dah 2 minggu lebih tak update FP kan? hehe... yelah yelah... ni nak updatelah ni... bukan apa... takde cerita sangat sekarang ni... nak update pun macam malas jer.. masak2 memang tak pernah miss... tapi tula... naper eik mcm malas je nak update ke FP ni... sejak2 angin berblog bertiup kencang.. rasa lebih mudah update resepi kat blog sebab kat sana 'link' nya auto tak perlu nak buat manual macam kat FP.. Kadang2 kat FP nak buat link cukup punya payah & lambat.. Dah tu.. kalau nak susun link resepi ikut 'alphabetical' lagilah masakkkkkkkk dibuatnya... tu pasal resepi2 yang latest2 tu aku dah tak mampu nak susun 'alphabetical.. hehehe... Lagi satu yang buat seronok update resepi kat blog sebab sekarang kat sana dah boleh letak gambar besar2... so tiada lagi alasan tak puas nak tengok gambor kecik ke apa... (dulu aku selalu cakap kat blog tak puas nak tengok gambor sebab gambor kecik) sebab skrg ko nak letak gambor sebesor2 mana pun boleh... Lagipun kat blog sangat 'meriah' dengan blogger masakan secara tak langsung bolehlah bertukar2 idea memasak.. Kat FP ni yg aktif dengan dunia masakan boleh dibilang dengan jari... & kebanyakannya pun dah berpindah ke blog jugak termasuk sifu2 handalan kita seperti Chef Hanieliza & MamaFaMi... Walaupun gitu.. seperti yang ku katakan sebelum ini.. FP ini tetap akan ku update juga bila berkelapangan & ada cerita2 terbaru. Aku tak kisahlah ada orang nak baca/tengok atau tak.. yang penting.. semua gambar kenangan & xtvt family dapat aku pahatkan di sini sebagai kenangan dalam FP ini... manakala dalam blog pulak khas untuk xtvt masakan... yelah.. bukan semua xtvt yg kita buat yang kita ambil gambar mampu di'cuci' gambar2 kesemuanya... betul tak? Kalau semua gambar nak di'cuci' rasanya.. bertimbun2lah album gambar yang kita kena beli... Sebab tu aku rasa FP lah tempat yang sesuai untuk menyimpan gambar2 kenangan tersebut (selain di facebook).. Bila aku dah takde nanti.. semua anak, cucu, cicit pun boleh tengok kenangan yang ada kat sini...

Oklah.. stoplah dulu merapu... sebelum masukkan gambar2 untuk n3 hari ni.. aku letak dulu award yang dapat dari Nurul... rezeki aku lagi nampaknya ni.. hehe.. Thanks ye Nurul..


Oklah.. ni nak cerita la sikit yer... kalau byk pun takpelah kan sendiri punya FP sapa nak marah.. Alkisah.. bulan lepas ma & adik2 ada datang ke PJ ni (memang dorang kerap datang ke PJ). Actually masa aku nak buat majlis makan2 sempena besday Alin tempohari adalah aku khabarkan pada ma & abby kat kg yang aku ada nak buat majlis makan2 sikit untuk Alin. Aku ni sekadar cakap jelah... takkan nak paksa dorang datang pulak kan.. bukannya dekat.. lagipun majlis kecik2 jer.. tak berbaloi kalau dtg pun.. hehe.. Tapi tulah.. tokma bila dah dengar gitu terus buat keputusan nak datang... hehe.. Tapi hari Sabtu 5hb hari yang aku nak buat tu adik bongsu ku Dee tengah kerja.. Makanya.. dah malam barulah dorang bertolak.. Tapi sempat jugaklah aku simpankan sikit makanan untuk dorang & buatkan jugak 1 batch takoyaki utk dorang merasa.. hehe..

Dorang sampai pun masa tu kami semua dah siap berkemas2 semua barang kat rumah makcik & aku pun dah balik ke rumah semula. Memang dah masuk awal pagi masa tu.. bayangkan masa tu aku ni berapa punya letih ngan xtvt memasak dari awal pagi, melayan tamu & berkemas bagai dengan majlis tu.. Rasa sangat2 letih OK! Masa dorang sampai tu aku pun dah lena dah.. hehe.. yelah dah pagi dah masa tu.. dlm kul 2 pagi kot. Dorang pun semua letih jugak dengan perjalanan yg jauh.. dorang pun cuma jamah sikit2 je makanan yg aku simpankan sebelum tu sebab dah singgah makan on the way dlm perjalanan.. Then aku simpanlah semula makanan tadi dlm peti ais (leh buat sarapan esoknya). Siapkan tempat beradu utk dorang & lepas tu apalagi... tidor tak hingatlah semua sebab dah letih.. bukan saja tuan rumah... tetamu pun sama gak.. hahaha..

Esoknya.. lepas2 bersaparan makanan yang dipanaskan tu.. adik2 & ma ajak pulak kami pegi mandi-mandi kat Wet World... Aduhaiiiiiii... ikutkan hati ni memang sangat2 tak larat.. & tak sangka jugak yang dorang ada rancangan nak gi mandi manda.. yelah masa dorang baru sampai tu tak sempat nak borak2 sangat pun sebab masing2 penat & ngantuk.. pagi tu barulah dpt borak.. hehe.. Waktu tu memang berbelah bagi sama banyak antara nak pegi dengan tidak. Bayangkan kat dapur tu masih ada lagi kuali & periuk belanga yang belum siap dicuci (sebab lepas aku masak2 terus je transfer lauk pauk ke bekas yg nak dibawa ke rumah makcik & tinggal gitu jer kuali & periuk tanpa berbasuh), kain baju pun ada yang belum siap berjemur.. fuhhh! Sabar jelah.. hehe.. Tapi tuler... sebab kesiankan kat anak2 yang dah excited bila dengar tokma nak ajak cucu2nya pegi mandi manda.. aku turutkan jugakla... Sempatlah aku & adik2 settlekan dulu mana2 kerja yang belum settle tu... kiranya.. dah tengahari jugaklah kami bertolak ke Wet World tu.... lepas ler hajat tokma nak belanja anak cucunya mandi manda hari tu... hehehe... Cucu pun bukan main seronok lagi dapat mandi manda sesama dorang. Semua cucu ada masa tu okay! Sebab angah yang kat Klang tu pun pegi jugak.. so kiranya semua adik beradik aku ada masa tu... mau tak meriah? Hilang segala penat & letih aku sebelum tu bila tengok anak2 enjoy hari tu... hehehe.. Yang bestnya.. orang yang kata penat & letih tadi pun bukan main sakan jugak mandi.. kuikuikui... yelah.. sesambil meneman Alin mandi.. ibunya pun berendamlah jugak... .. OKlah... dah abis dah cerita... tengoklah gambar2 yang ada ni pulak....

WET WORLD, SHAH ALAM
6 MARCH 2011


Baru je sampai.. anak2 terus meluru masuk kolam...


Tokma jadi pemerhati jer.. tak mandi pun.. Moksu Tasya pun mula2 taknak mandi gak.. tapi dah kena paksa ngan cik abangnya.. akhirny mandilah jugak.. hihi...


Bergambar dengan anak2 & anak sedara... masa ni panas kemain lagi... tu yang mata pun sepet jer takleh nak buka sebab menahan silau... nak pakai spek essilor aku tu tak sesuai pulak nak mandi kann...


Dua budak kecik yang sangat seronok dapat main air....


Kami pindah ke port belah sini pulak.. budak2 besor & mak bapak budak nak main slide pulak... aku tak join la... tukang jaga Alin jer..... lg pun seram wehhh nak naik slide tu... dah serik dulu naik slide kat Wet World Melaka... melayang2 rasa.. hehe.. angah pun tak join sebab dia sekarang tengah berbadan dua... Abby pun sama tak join sebab baru je sebulan operate appendix... jadi apa2 kang payah pulak.. tu pun kitorang risau gak dia ikut mandi sebab takut gak kena jangkitan kuman ke apa.. maklumlah luka masih baru lagi kan.. tp alhamdulillah.. takde apa2 yg tak diingini berlaku..


Tengoklah.. kemain seronok lagi cik abang dengan Haziq main slide. Poksu Dee ngan moksu Tasya... Kakak Dini dengan Ida. Entah berapa kali dorang turun naik slide... banyak yang tak dapat ambik gambar sebab almaklum sajalah.. gambar2 pun aku ambik dengan handphone jer.. Abangli (suami angah) ada gak ambik gambar dengan kameranya.. tapi aku lom sempat nak ngendeng lagi.. lagipun.. gambar2 yang ada dlm hp aku pun ada byk gak.. so aku update jelah gambar2 yang ada ni.. hehe..


Mereka2 tu main slide.. kami2 mandi-mandalah kat bawah slide ni....


Oklah.. itu ajelah gambar yang ada... Balik dari Wet World tu.. kami semua ke Klang cari makan malam pulak... Kat Wet World tadi cuma beli makanan ringan & nasi goreng jer.. jadilah buat alas perut.. Kat Klang kitorang masuk restoran Wira Buana. Masing2 perut dah lapar & letih.. so concentrate isi perut jelah.. dah malas nak bergambar dah. Lagipun masa tu dah gelap dah pun.. kalau aku ambik gambar pun semua kelabu asap.. hihi..

Itu sajalah cerita untuk kali ni.... semoga dapat bertemu lagi di lain waktu okay...
Seperti biasa... untuk resepi2 terkini dari ku.. rajin2lah klik kat Dapur MaDiHaA tu yer...

Jumpa lagi...



Since 11th Jan 2010, 12.01 pm
THANK YOU TO ALL VISITORS..
PLEASE COME AGAIN


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net