Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 10-May-2011 06:38 Email | Share | Bookmark
Kelapa Sawit vs Durian.... hehe..

 
 
 
 
 
 
Assalamualaikum....

Buat ke sekian kalinya mohon maaf sebab lambat update FP ni... Alasan biasa.. tak sempat nak update gambar2 yang ada... Kadang tu dah siap edit.. nak masuk ke Photobucket pulak bermasalah.. huhu...

Kali ni.. aku update gambar2 masa balik di kedua2 kampong pulaklah yer... aku gabungkan sekali gambar balik kampong aku & kampong hubby sebab gambar2 pun tak banyak mana.. jadi.. gabungkan sekalilah senang cerita... itu sebab tajuk pun dua... dua2 buah berduri punya cerita... hehe..

Mula2 ni masa balik kampong aku kat Keratong pada 2 & 3hb April 2011.... adik2 ajak masuk kebun sawit.. aku pun memang dah lama tak masuk kebun.. kadang tu ada jugak pegi kebun temankan ma.. tapi masuk ajelah.. tapi tak buat kerja pun.. tengok2 mamat seberang buat kerja aje... tapi kali ni masuk kebun untuk ambik buah kelapa sawit.. ini kebun sawit Felda tapi yang ini.. pokok sawit yang adik tanam kat tanah paya reserved dalam kebun tu.. adalah dalam beberapa puluh pokok je... sawit Felda tu ma dah serahkan kat Felda masa program tanam semula dulu.. jadi kami tak berhak utk ambik buahnya.. sebab semua Felda yg uruskan... kami terima gaji bulan2 aje dari Felda. (aku pun tak sure sampai bila.. hehe..) Sawit yang tanam kat tanah bekas kebun sayur arwah ayah dulu ma dah upah orang seberang.. memang tak larat nak buat sendiri... yang kat tanah reserved paya ni pokoknya tak banyak.. jadi bolehlah kami main2 ambik buah sendiri... hehe.. kalau berpuluh ekar memang kami dah lama 'angkat tangan'.. Ok jom tengok kitorang main2 ambik buah sawit ni... dlm tak banyak pon.. dapat jugaklah dekat satu tan buah sawitnya... harga satu tan masa ni kalau tak silap RM380... duit yang dapat tu.. kami gunakan sebahagian utk buat BBQ pada malamnya (takde gambar sebab malas nak ambik gambar.. kalau ambik pun mesti gambar blur.. almaklum.. guna handphone ajekan..), tuang petrol pajero ma.. (hehe.. dah guna kenalah pandai2 tuang minyak yer..) & selebihnya.. dibahagikan sama rata bagi yg pegi kebun tu.. sajalah suka2.. bukan sebab duit pun.. tapi saja nak seronok2... lagipun kalau tak ambik buah tu.. sayang pulak membazir..

Aku dengan ma naik pajero.. cik abang ku naik motor sorang2.. ingat nak bercouple ngan cik abang.. tp takut lak motor pancit sebab dua2 gred A.. ... lgpun kesian lak ma sorang2 bwk pajero.. so temanlah ma.. hehehe.. (padahal dlm hati membuak2 nak naik motor.. )..., Angah ngan cik abangnya.. Dee ngan Tasya & Betty pun ikut gak..


Sampai2 je.. abangli (suami angah) test power dulu.. hehe.. tu yg dengan beg2 segala.. terlupa nak letak.. then lepas tu barulah masing2 buat kerja ngan kusyuknyer.. dengan jurukamera pun tak sempat nak ambik gambar sangat sebab sibuk menyusun pelepah2 sawit yang dah dijatuhkan... hehehe.. Tasya dengan angah tukang kutip buah relai (buah gugur). Abangli dengan Dee tukang chop sawit.. cik abangku tukang potong tangkai & loading sawit ke dalam pajero.. ma tukang monitor a.k.a driver pajero... sesekali menolong jugak mana yg patut.. seronok dah lama tak buat kerja macam ni... zaman2 sekolah dulu.. inilah kerja aku.. waktu cuti sekolah mesti ikut arwah ayah & ma ke kebun.. seronok walaupun penat..

Hhmm.. time rehat2 barulah sempat ambik gambar.. kejap je dalam 2 jam dah siap semua kerja... dapatlah dekat 1 tan sawit hari tu.. rezeki.. hehe..


Dah siap2 semua.. kami pun ke kilang sawit untuk jual buah sawit yg diambil.. semua nak ikut sebab ada antara kami yg belum pernah pegi kilang sebelum ni.. kami ikut jalan dalam kebun (ikut Kg Lubuk Batu.. kalau tak silap) sebab masing2 tak pakai helmet (walaupun ada lesen motor).. hehehe.... tup2.. dipertengahan jalan.. air sungai naik menutup jambatan kayu kat situ... hehehee... nak redah memang tak berani sebab air sungai keroh sekerohnya.. jambatan pun tak nampak.. sudahnya.. terpaksalah pusing balik kena ikut jalan besar.. & kami bertukar driver.. Dee dengan cik abang ku ajelah yg pegi ke kilang dengan pajero.. Kami yang lain2 teruslah balik rumah dengan motor.. Aku naik motor sorang2 ajelah .. Dah lama tak merempit macam tu... gayat pun ada.. tapi skill bawak motor masih ada lagi...



Alkisah seterusnya... 2 minggu lepas kejadian di atas iaitu pada 16 & 17 April.. kami pulang pula ke kampong hubby di Raub sebab mertua suruh balik ambik durian... Walaupun dah 3 kali adik ipar datang rumah hantar durian.. tapi kami balik jugalah sebab memang tiap2 tahun musim durian kami mesti balik. Durian2 yang bawa balik bukannya boleh kami habiskan semua... tapi disedekahkan pada kawan2, jiran2 & saudara mara... yang di bawa balik ke rumah hanya beberapa biji aje.. alhamdulillah.. dapat berkongsi rezeki yang Allah Taala kurniakan...


Ini durian yang berjaya dikumpul untuk di bawa balik...


Amacam.. ada gaya tauke durian tak?
Pada Cik Ngah (Ida).. lenkali kalau nak makan durian fresh2.. ikutlah kaklong balik Raub..


Oklah itu saja alkisah pada minggu ini...... sehingga ketemu di lain entry.. terima kasih buat semua yg masih sudi berkunjung di sini..

Sekian...



Untuk resepi2 terkini.. sila klik Dari Dapur MaDiHaA



Since 11th Jan 2010, 12.01 pm
THANK YOU TO ALL VISITORS..
PLEASE COME AGAIN



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net