Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 13-Sep-2012 21:00 Email | Share | Bookmark
Memancing Udang Galah.. di Kg. Tanam, Rompin

 
 
 
 
 
 
Assalamualaikum....

Bersua lagi kita hari ni.. Masih ada saki-baki kerajinan & masa untuk update FP hari ni.. jadi.. layankan ajelah ye.. hehe.. Tapi entry kali ni bukan kesinambungan dari entry cuti2 kelmarin tu... yang tu kita update lain kali lah ye... macam tak syok pulak kalau keluar entry kategori sama je kan.. hehe.. Kali ni daku nak update entry xtvt memancing pulak... Ni kalau pakcik P.I join sekaki mesti lagi syok... hehe.. sayangnya sekarang ni dah tak boleh nak berinteraksi melalui comment box kat bawah tu.. kalau idak mesti pakcik P.I dah tinggalkan komen.. kan kan kan... heee....

Ni antara xtvt en. abang dengan pakcik (acu), adikku (Dee) & kazenku (Mirul) semasa cuti Chinese New Year awal tahun 2012 ni... Kami kaum perempuan tak dapat nak ikut... pertama sebab kami kat rumah pun ada acara yang tak kurang pentingnya (yg tu update kendian yer.. hehe - tulah byk sgt dok tunda2 entry skrg baru kelam kabut semua nak update.. hehe). Kedua pula.. memang payah juga la nak ikut sebab ada budak2 kecik yang susah kaum2 ibu nak tinggalkan.. memang kempunan ler aku nak ikut memancing sama.. kecuali bila Alin dah besar & boleh tinggal kat sapa2.. ... Kebetulan cuti CNY agak lama... jadi acu ambik peluang ikut kami balik kampong di Keratong. Antara program yang dorang (kaum2 lelaki) dok rancangkan.. inilah dia.. pegi ke Kg. Tanam, Rompin untuk memancing udang galah... bukan dekat jarak dari rumah ma ni tau.. kira2 2 jam perjalanan! Tak silap ku.. ini kali ke dua en. abang ku pegi ke Kg. Tanam untuk pancing udang galah ni.. yang first time dulu dorang pegi bertiga.. abang, Dee & adik ipar ku.. aku tak sempat nak update sebab tak sempat nak upload gambar2 dari hp en. abang ke pc.. tiba2 hanphone en. abang rosak... tak dpt diselamatkan gambar2 dorang memancing masa tu.. amat2 terkilan rasanya.. tp apa boleh buat kan... padahal sebelum tu aku dah pernah juga war-warkan dlm FP ni nak update xtvt hubby pegi memancing udang galah masa tu... mmg excited tengok gambar2 dorang.. jeles pun ada.. jeles sebab tak dapat ikut ...

Oklah.. layan gambar pulak... kalau dah membebel macam biasa Puan MaDiHaA memang susah nak stop


Awal2 pagi lagi 4 orang jejaka idaman Malaya dah bersiap2.. Yang paling penting.. wajiblah bawak perahu fiber ni.. dah ada yang sendiri ni tak payahla menyewa perahu lagi bila sampai ke tempat tujuan nanti.. dulu sebelum ma beli perahu fiber ni.. ma selalu dok sewa je perahu kalau pegi memancing ngan adik2.. haa.. jangan tak caya.. ma ngan adik2 pompuan aku pun minat memancing tau.. termasuk le yang tukang tulis cerita ni.. Walaupun kos menyewa jauh lebih mahal berbanding dengan hasil yang dapat.. itu tak jadi masalah sebab bukan hasil lumayan yg di harapkan.. tp kepuasan memancing tu yang paling beerti.. tapi kalau dpt hasil yang banyak.. itu sudah bagus..



Suasana di tepi sungai. Tengok sungai yang keroh ni agak menyeramkan.. lagi2 bagi aku yang memang tak pandai berenang.. hehe... (tapi ada hati nak ikut sama tuuu.. )



Expedisi mengayuh perahu pun berlangsung... perahu pengunjung lain kebanyakannya ada enjin.. tapi perahu dorang berempat ni terpaksa guna pendayung je... ma belum beli lagi enjin untuk perahunya ni.. tp ada gak dengar ura2 ma nak beli enjin.. cuma tak tau bila.. alaa.. beli yang kuasa kuda kecik dah ler.. janji leh bergerak perahu tu.. idaklah penat sgt mengayuh@mendayung.. hehe.. lagipun.. xtvt memancing ni bukannya selalu sangat pun...



Dah sampai port yang sesuai.. memancinglah mereka... dah ada yg berhasil.. Ada yang dapat ikan, ada yang dapat udang galah kementot Udang galah kat sini pun dah nak pupus agaknya sebab kat sini memang ramai orang dtg mancing... sebab tulah sampaikan ada yang bisnes khidmat sewa bot..



Nampaknya adalah jugak rezeki nak merasa udang galah.. walaupun bukan si sepit biru... dpt yg kecik pun alhamdulillah.. ikan kat bawah belah kiri dlm gambar tu takleh makan tu tau.. eh! bukan dia yang tak boleh makan.. dia boleh makan (kalau dia tak mkn matilah dia) tapi kita yang tak boleh makan dia sebab itulah dia si ikan buntal.. ada sejenis racun dlm badan dia tu.. kalo kat Sabah.. ada yang pandai makan ikan buntal ni sebab katanya isi ikan buntal ni sedap.. tp yg tu ikan buntal laut kalau tak silap..



Bergembira dengan hasil tangkapan masing2... & kat bawah sekali itulah rezeki mereka bawa pulang untuk anak2... Lepas ni tak tau bila pulak dapat memancing lg... & sebenarnya tiap kali hubby nak memancing macam ni atau menyelam bila balik Raub hati kecil aku ni pasti akan berdebar2... macam2 dok fikir.. sapa tak sayang laki oiii!!

Ok sekian dulu utk kali ni... semoga masih diberikan semangat untuk update FP ni lagi..


Macam biasa.. resepi2 terkini sila layari : Dari Dapur MaDiHaA



Since 11th Jan 2010, 12.01 pm
THANK YOU TO ALL VISITORS..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net