Ibu Dini, Haziq & Alin's FotoPages

By: Ma DiHaA

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 24-Sep-2013 23:35 Email | Share | Bookmark
Abang & Sleep Study

 
 
Assalamualaikum...

Lamanya tak update cerita kat sini. Mood sedikit merudum.. hehe.. Kat blog pun dah lama juga tak update. Ni semua kes lappy kat rumah 'masuk hospital'. Hmm.. tak habis2.. hari tu telefon yang rosak... ni lappy pulak bermasalah. Jadi bila ada gadget yang rosak.. tak dapat la nak transfer gambar & sebagainya. Ini pun update fotopages dengan gambar2 yang lama.. edit2 sikit waktu2 lapang kat ofis.. jangan maree.. hehe...

Hanya untuk kenangan kami... gambar2 en. suami semasa beliau jalani pemeriksaan tidor atau dipanggil Sleep Study. Berikutan masalah en. suami yang agak serius yang kerap terganggu waktu tidor doktor di PPUM sarannya en. suami jalani Sleep Study. Ujian ni dibuat di rumah dimana pihak yang berkenaan akan datang ke rumah & pasang segala alat2 yang diperlukan. Ujian ini dikenakan bayaran sekitar RM300 lebih gitu. Itupun bergantung juga kita buat dengan siapa. Ada banyak syarikat, hospital atau klinik yang buat ujian ni. Kalau buat kat hospital berbayar (swasta) pun boleh.. tapi perlu tidor dihospital. Bayaran yang dikenakan faham2 sajalah bila sebut hospital swasta... Kami yang tak mampu nak bayar beratus2 atau ribu2 ni.. pilih buat dengan syarikat yang mengenakan harga yang kami mampu jelah..

Untuk maklumat detail kenapa perlu buat Sleep Study.. bolehlah baca artikel di bawah yang ku salin dari internet.

Quote:

What Are Sleep Studies?


Sleep studies are tests that measure how well you sleep and how your body responds to sleep problems. These tests can help your doctor find out whether you have a sleep disorder and how severe it is.

Sleep studies are important because untreated sleep disorders can raise your risk for heart disease, high blood pressure, stroke, and other medical conditions. Sleep disorders also have been linked to an increased risk of injury, such as falling (in the elderly) and car accidents.

People usually aren't aware of their breathing and movements while sleeping. They may never think to talk to their doctors about issues that might be related to sleep problems.

However, sleep disorders can be treated. Talk with your doctor if you snore regularly or feel very tired while at work or school most days of the week.

You also may want to talk with your doctor if you often have trouble falling or staying asleep, or if you wake up too early and aren't able to go back to sleep. These are common signs of a sleep disorder.

Your doctor might be able to diagnose a sleep disorder based on your sleep schedule and habits. However, he or she also might need the results from sleep studies and other medical tests to diagnose a sleep disorder.

Sleep studies can help diagnose:

Sleep-related breathing disorders, such as sleep apnea
Sleep-related seizure disorders
Sleep-related movement disorders, such as periodic limb movement disorder
Sleep disorders that cause extreme daytime tiredness, such as narcolepsy

Doctors might use sleep studies to help diagnose or rule out restless legs syndrome (RLS). However, RLS usually is diagnosed based on signs and symptoms, medical history, and a physical exam.


Semasa pertama kali jalani test ni.. anak2 teruja semua dok kerumun ayahnya.. hehe.. Ibu pun teruja gak sibuk ambik gambar... Maaflah en. suami seksi sikit... jangan tenung lama2.. hehe...



Kali pertama semasa dah siap pasang alat2.. masa ni dah pukul 10pm lebih ni.. alat ni akan dipakai sepanjang malam semasa kita tidor. En. suami kata kurang selesa pakai benda tu.. terutama alat yang dikepit pada jari buatkan en. suami semakin sukar nak tidor. Akibatnya.. result graf yang keluar tak memuaskan. Jadi En. suami perlu buat sekali lagi ujian ni. Yang baju kuning tu ialah kali ke dua kena pakai.. adehhh... muka pun dah masam tak macam pertama kali pakai..

Kalau nak tahu.. ujian kali kedua pun masih juga tak mendapat keputusan yang memuaskan. Kena lagi buat kali ke 3... kali ni.. wakit syarikat yang pasang tu hantar orang yang senior sikit untuk pasangkan alat tu.. yang dua kali sebelum ni.. dia hantar orang yang agak baru kot... alhamdulillah kali ke tiga ujian barulah dpt keputusan yang memuaskan. Keputusan yang keluar tadi en. suami perlu bawa ke pada doktor semasa temujanji seterusnya di PPUM. Keputusannya.. en. suami perlu jalani pembedahan tonsil kerana masalah tidor yang en. suami alami adalah berpunca dari tonsilnya yang sentiasa bengkak sehingga mengganggu tidor. Aduhhh... kecut perut dengar kena bedah. Tapi hingga ke hari ni en. abang belum lagi jalani pembedahan sebab berlakunya kejadian yang tak disangka2. Dalam bulan puasa yang lepas.. en. abang kemalangan & patah 3 tulang rusuk & terpaksa mc selama lebih dari 2 bulan. Jadi abang kata.. tunggulah dia sihat betul2 dulu barulah sambung balik rawatan masalan tidor atau sleep apnea dia tu. Aku hanya mampu berdoa moga suami ku cepat sihat dari cedera patah tulang & dapat melalui pembedahan tonsil dengan selamat juga.. amin...


Hanya gambar pertama kali & kedua kali je teruja nak ambik gambar. Kali ke tiga aku dah malas nak snap gambar.. hehe.. Oh ya lupa nak cakap.. walaupun perlu buat hingga 3 kali untuk dapatkan bacaan graf yang memuaskan hati.. syarikat ini hanya mengenakan bayaran utk sekali sahaja. MaDiHaA terlupa apa nama syarikat yang buat ni.. nanti kalau rajin MaDiHaA salin & update kat sini ye sebab skrg ni kat ofis & info semua ada kat rumah.. hehe..

Ok kat bawah tu nama syarikat yang buat Sleep Studies ni ya...
UPDATED 8/10/2013 :
Compass Medical. Untuk info lanjut boleh klik link di sini --> Compass Medical

Hingga jumpa lagi..

Itu saja cerita utk kali ni.. ada masa nanti MaDiHaA update lagi ye..

Macam biasa.. sudi2kanlah ke Dapur MaDiHaA sekiranya ingin mencari resepi2 terkini ye..



Since 11th Jan 2010, 12.01 pm
THANK YOU TO ALL VISITORS..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net